Utöver att dokumentera insekterna och fotografera tångruskan, vill man ha hjälp med att se var de olika typerna av tång finns. I början av sommaren bad man även om hjälp med att se hur tången förökades.
– Det här är en fantastisk hjälp vi får. Som forskare kan jag inte vara på alla ställen samtidigt. Men med hjälpen vi får av allmänheten får vi reda på vilka olika djur som bor i tångruskan. Från norr till söder, säger Lena Kautsky, professor emeritus på Stockholms universitet.
Ny upptäckt
De dokument och fotografier som har skickats in sedan projektets start har lett till att man bland annat upptäckt hur spridningen av blåstången sker.
– Höstförökande blåstång ser ut att vara på spridning i Östersjön. Det var något vi spekulerade i för flera år sen, men inte kunnat bekräfta. Och detta hade vi aldrig fått reda på om det inte vore för alla rapporter vi fått inskickat från flera olika ställen, säger Lena Kautsky.
I videon berättar Lena Kautsky hur allmänheten kan hjälpa till och var den unika blåstången har hittats.
BLÅSTÅNGENS KÄRLEKSLIV
Under stilla fullmånekvällar i maj, juni och juli släpper tångplantorna ut miljarder små ägg och spermier i Östersjöns vikar.
Svärmningen är synkroniserad och följer tidvattnet och månens dragningskraft trots att Östersjön inte har tidvatten. Det är en kvarleva från när tången endast växte i tidvattenzonen.
Trots mängden ägg är det ytterst få som landar på en lämplig botten och överlever
Tångruskor växer långsamt och kan bli upp till 50 år
Medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar
Algforskarsommar som forskningsprojektet heter startade inför sommaren 2021, med Stockholms universitet och Östersjöcentrum som intiativtagare. Målet med projektet är att samla in information och jämförelsematerial från utvalda platser längs svenska Östersjökusten, med hjälp av medborgare.