Bakterierna framkallar inte sjukdom men som försiktighetsåtgärd uppmanas alla på Lidingö koka sitt vatten tillsvidare. Foto: Bertil Ericson / TT

Bakterier i vattnet – hela Lidingö uppmanas koka dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Vid en rutinkontroll har förekomst av koliforma bakterier spårats i dricksvatten på Lidingö. Därför uppmanas boende på hela Lidingö att koka sitt vatten tills vidare.

Enligt information från kommunen är bakterierna inte av en typ som framkallar sjukdom. Staden har även varit i kontakt med Smittskydd Stockholm som i nuläget inte misstänker smitta från dricksvattnet.

Men som en försiktighetsåtgärd är ändå rekommendationen att koka allt vatten som ska drickas, användas i matlagning eller för tandborstning.

Så kan bakterierna i vattnet uppstå

Varmt vädret och en långsamma omsättning av vattnet är anledningar till att bakterier kan växa till. Nu pågår ett arbete med att spola ledningar och spåra källan till bakterieförekomsten. Kontinuerligt tas också nya prover.

Kommuninvånare uppmanas att följa information om situationen på Lidingö stads hemsida, där kommunen uppdaterar dagligen.

Frågor och svar om vattnet

Vilka berörs av rekommendationen att koka vattnet?

Alla som bor eller vistas på Lidingö, inklusive Storholmen och Fjäderholmarna, samt boende på Telegrafberget i Nacka.

Hur länge ska jag koka vattnet?

I vattenkokare, tills det kokat upp, i kastrull tills det bubblar kraftigt. Se livsmedelsverkets rekommendation

Hur länge ska jag koka vattnet?

I vattenkokare, tills det kokat upp, i kastrull tills det bubblar kraftigt. Se livsmedelsverkets rekommendationLänk till annan webbplats.

Är det farligt att duscha i vattnet?

Nej.

Kan jag tvätta mina händer?

Ja

Vad görs för att få bort bakterien?

Spolar (till exempel en vattenpost i gatan som får stå och rinna under längre tid) och rengör ledningar för att öka omsättningen av dricksvattnet.

Vad är orsaken?

En möjlig orsak till den förhöjda halten bakterier kan vara att det har varit varmt väder och att vattenomsättningen är betydligt lägre under semestertider då många Lidingöbor är bortresta.

Var är källan till förekomsten av bakterierna?

Spårning av källan pågår genom provtagning av dricksvattnet

Hur länge måste vi hålla på och koka dricksvattnet?

Det gäller tills vidare. informationen uppdateras löpande på vår hemsida.

Vad kan hända?

Vid en rutinkontroll har man upptäckt förekomst av bakterier som inte ska finnas i Lidingös dricksvatten. Bakterierna är inte farliga, men som en ren försiktighetsåtgärd går staden ändå ut med rekommendationen över hela Lidingö att tills vidare koka det vatten man dricker, använder till matlagning och tandborstning.

Kan min hund dricka vattnet?

Ja

Källa: Lidingö stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.