Mer än 50 miljoner kronor har stulits från småsparare och pensionärer de senaste halvåret, enligt källor inom polisen. Foto: TT

Banker samarbetar med polisen för att stoppa bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Bankbedrägerier slår hårt mot småsparare. Det senaste halvåret har 50 miljoner kronor stulits från privatpersoner av kriminella ligor, som ofta säger sig ringa från exempelvis banken. Nu inleder polisen ett samarbeta med storbanker för att uppmärksamma problemet.

Ofta handlar det om telefonbedrägerier där bedragaren försöker få bankkunden att signera med BankID eller bankdosa.

– Internet är ett verktyg i princip alla bedrägerier som sker i dag. Det totala antalet anmälda bedrägeribrott har fördubblats på några år och ligger i dag på över 200.000 per år. Alla myndigheter och organisationer drabbas. Bankerna är också utsatta, även om det är en liten del av det totala antalet bedrägerier, säger Jan Olsson, expert vid Polisens nationella bedrägericenter i ett pressmeddelande.

Samarbete ska minska bedrägerier

Eftersom brotten fortsätter att öka så väljer nu Polismyndigheten att inleda samarbete med Swedbank, Nordea och SEB. Tidigare har bankerna var för sig ökat informationen till kunderna men det har inte gett några större resultat när det gäller antalet bankkunder som drabbas av den här typen av bedrägerier. En gemensam insats, som även innefattar polisen, hoppas bankerna ska ge en större effekt och öka medvetenheten hos kunderna.

– Eftersom brotten fortsätter att ske går vi nu samman med våra kollegor i branschen och polisen för att ta ett bredare proaktivt samhällsansvar. Förhoppningen är att nå ut till fler kunder så att färre ska drabbas av bedrägerier. Vi på banken ber dig aldrig om personliga koder eller att du startar BankID när vi kontaktar dig, säger Christer Trägårdh, Sverigechef på Swedbank.

”Lämna aldrig ut dina koder”

– Du kan skydda dig genom att aldrig lämna ut dina personliga koder eller kontouppgifter och genom att aldrig använda BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig. Du lämnar ju inte ut dina hemnycklar till någon bara för att personen påstår sig vara en reparatör, säger polisen Jan Olsson.

Bankernas och polisens råd – så skyddar du dig mot bedrägerier:

• Lämna aldrig ut dina personliga koder eller kontouppgifter

• Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig

• Om du blir misstänksam, lägg på luren och slå själv in numret till bankens kundtjänst för att kontrollringa

• Om du drabbas – polisanmäl alltid. Anmäl både bedrägeriförsök och genomförda bedrägerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.