Socialdemokraterna i Stockholms stadshus är mycket kritiska till byggtakten.
– Jag kan inte ens minnas senast vi såg så här få nya projekt. Anledningen är såklart att varje parti i det blågröna styret har vetorätt för varje enskilt nytt projekt. Då blir det såhär. Den låga takten riskerar att ytterligare förvärra Stockholms bostadssituation, säger Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd i ett pressmeddelande.
M: Beror på ketchupeffekt
Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) delar inte Jan Valeskogs oro. Han och Moderaterna i Stockholms stad menar att anledningen till de få detaljplanerna hittills beror på den långa kedjan från att planarbete påbörjas till beslut om detaljplan.
– Det är olyckligt att man får en ketchupeffekt, men det beror på att arbetet med många av de stora planerna tar väldigt mycket tid. Vi har även haft år under S-styre där utfallet visade sig först mot slutet av året, säger Joakim Larsson.
– Tjänstemännen signalerar att vi kommer att kunna nå målen, så prognosen ser bra ut, fortsätter han.
9 000 bostäder måste klubbas på sex möten
Sedan den grönblå majoriteten tillträdde har man omkring 19 000 bostäder i planberedskapen, säger Joakim Larsson.
– Det vi gör nu är att leverera start-pm och se till att arbetet med detaljplaner kommer i gång. I till exempel Sköndal höjde vi föreslagen byggnation med 600 bostäder. Där blir det 4 500 bostäder.
Jan Valeskog tror att det i praktiken kommer bli omöjligt för staden att klara målen.
– Nu har vi en situation där det återstår sex stycken beslutsmöten för nya bostäder innan året är slut. Majoriteten måste alltså anta eller godkänna detaljplaner för minst 9 590 bostäder för att inte missa målen.
I en tidigare version av den här texten stod att Stockholms stads mål är 10 000 godkända detaljplaner i år. Det stämmer inte. Målet är att detaljplaner som innehåller totalt 10 000 bostäder ska vara godkända före årsskiftet.