Ett av problemen är att det inte finns tillräckligt med vårdplatser för svårt sjuka barn på Astrid Lindgrens barnsjukhus, en del av Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Det medför allvarliga vårdskador och risk för allvarliga vårdskador, skriver Ivo i ett beslut.
Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvården på Karolinska univeristetssjukhuset, säger att det är bra att man lyfter fram bristen på vårdplatser, men menar att det är mer patientosäkert om föräldrar skräms upp att inte söka vård. Hör mer i videon ovan.
Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har under hösten granskat Astrid Lindgrens barnsjukhus. I deras beslut efter inspektionen skriver de att sjukhuset inte lyckas planera, leda och kontrollera verksamheten så att man kan uppfylla kravet på god hälso- och sjukvård, något som DN skrev om först.
Barn blir kvar på akuten
Bristen på vårdplatser innebär att barn som kommer till akuten och som behöver läggas in riskerar att bli kvar på akuten, istället för att komma till en avdelning. Det innebär risker, bland annat för att man inte har rätt övervakningsutrustning på akuten.
Ivo konstaterar att personal vid en akutmottagning i de flesta fall inte har möjlighet att ge den vård, omsorg och behandling som man kan ge på en avdelning. Patienter får inte heller alltid den tillsyn eller mediciner, mat och vatten som de behöver.
Även barn som har genomgått mindre operationer vårdas på akutmottagningen.
Senast i februari måste sjukhuset lämna in en redovisning om hur de ska lösa situationen.
Vårdskada
Begreppet vårdskada definieras i patientsäkerhetslagen som lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade unnat undvikas om vården satt in rätt åtgärder. Allvarlig vårdskada definieras av att det är bestående, ökat vårdbehov eller dödsfall.