Efter årtionden av fiskevård har mängden havsöring ökat radikalt både i våra vattendrag och i Stockholms skärgård.
-Här är det fisk. Mycket fisk, konstaterar länsfiskekonsulent Henrik C Andersson, när ABC följer med på elfiske i Kagghamraån.
Elfiske är en enkel och effektiv metod för att ta reda på hur mycket fisk det finns i ett vattendrag. Svag elström gör att fisken tillfälligt svimmar av och kan plockas upp, vägas och mätas innan den släpps tillbaka i vattnet igen, oskadd.
Tillsammans med Sportfiskarna undersöker Länsstyrelsen tolv vattendrag i Stockholms län varje höst som ett led i den årliga miljöövervakningen. Resultaten är mycket uppmuntrande.
Bristvara
Rinnande vattendrag som Kagghamraån är en bristvara i länet. Nästan alla vattendrag har vandringshinder, det kan vara gamla kvarnar, turbiner eller felaktigt byggda vägtrummor.
Stockholms skärgård som varit ett exceptionellt fint område för havsöringfiske hade för några årtionden sedan nästan förlorat det naturliga beståndet av havsöring.
Länsstyrelsen, Sportfiskarna och berörda kommuner har satsat miljontals kronor på att restaurera de förstörda vattendragen och det är det arbetet som nu ger resultat.
-Vi har haft fantastiska resultat de senaste åren.
Bygge
Men nu är det ånyo nästan tomt på havsöring i flera av de viktigaste lekvattnen.
Den här gången är det inte mänsklig påverkan utan en annan djurart som orsakar problemen.
-Här kan vem som helst förstå att det är omöjligt för fisk att ta sig förbi, säger Henrik C. Andersson och visar ett gigantiskt bäverdämme. Den rinnande ån är uppdämd till en stor sjö som dränker skogen.
En prima föryngringslokal för havsöring är förstörd och så här ser det ut på flera håll.
Vi följer med och provfiskar högre upp i åsystemet.
-Här hade vi innan de högsta tätheterna. Nu är här helt tomt, konstaterar länsfiskekonsulenten efter att ha vandrat runt med redskapen i ån en stund.
Återkom
Bäverns comeback är en riktig framgångssaga. För hundra år sedan ansågs arten vara utrotad i vårt land. Två norska bävrar inplanterades på tjugotalet – idag har vi runt 100 000. De senaste åren har bävern ökat kraftigt just i Stockholms län.
-Det som händer här påverkar hur mycket havsöring vi kommer att ha i skärgården, säger Henrik C Andersson.
Rivas
Varpå vi ställs inför ett delikat dilemma. Vem är viktigast? Bävern eller havsöringen?
-Bävern har en viktig roll som omformare av naturen. Vi människor har torrlagt mycket, det återställer bävern och det är positivt.
-Men när den förstör unika lekvatten, då blir det problem, menar Henrik C. Andersson.
Här i Kagghamraån kommer dämmena att rivas när öringen vill vandra upp för att leka om några veckor.
-Men det är omöjligt att hålla jämna steg med bäver. De bygger upp allt på en vecka igen.