Efter knappt två år väljer Praktikertjänst att säga upp avtalet om BB Sophia. Foto: SVT

BB-nedläggning skapar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Det blev debatt i går i landstingsfullmäktige om förlossningsvården, efter beskedet att BB Sophia försvinner.

I måndags sade bolaget Praktikertjänst AB upp avtalet om att bedriva förlossning på BB Sophia. Landstinget står nu inför en tuff utmaning när man ska ordna fram platser för över 3.000 förlossningar per år. Under tisdagens landstingsfullmäktige togs frågan upp och oppositionen var skeptisk till hur situationen ska räddas.

Läs mer: BB Sophia försvinner

BB Sophias nedläggning

– Jag tror att ni  tar och prognostiserar fel när ni säger att det blir ett minimum av efterfrågan och ett maximum av utbud, för det här funkar inte och våra föräldrar förtjänar mycket, mycket mer, sade Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd i talarstolen.

Läs mer: Stor oro hos föräldrar

– Där har hälso- och sjukvårdsförvaltningen redan satt igång ett intensivt arbete när det gäller att se över var någonstans på de övriga förlossningsklinikerna kan vi utöka platserna och det här arbetet sker just nu. Vi kommer att utöka platserna, och det kommer att finnas platser för dem som ska föda under 2016. Det kan jag garantera, sade Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet