Som SVT Nyheter Stockholm tidigare berättat ska landstinget öppna fler BB-rum för att lösa överbeläggningarna på länets förlossningar. De nyförlösta mammorna skulle då kunna flyttas till eftervården i stället för att ligga kvar på förlossningavdelningarna där läget just nu är mycket ansträngt.
Men på Södersjukhuset har personalbristen satt stopp för de här planerna. I helgen stängdes i stället fyra BB-rum.
– Det saknas barnmorskor som kan ta hand om de nyförlösta kvinnorna och barnen på Södersjukhuset. Därför har man varit tvungen att stänga de här rummen, säger Louise Bonnevier som är barnmorska och förtroendevald inom Vårdförbundet.
LÄS MER: Chefläkaren: Vi ger mammorna en säker förlossning
Skickas hem efter sex timmar
För att klara läget försöker personalen på SöS att få familjerna att gå hem tidigare. Ibland redan sex timmar efter att de blivit förlösta.
– Som barnmorska känner man sig otillräcklig. Man mår inte bra av att försöka få nyförlösta att gå hem tidigare, även om det handlar om mammor som fött barn tidigare och som är friska. Men det är enda sättet att prioritera förstagångsföderskorna och de verkligen behöver medicinsk vård, säger Louise Bonnevier.
Sliter på personalen
Under juli och augusti sker det fler förlossningar än under årets övriga månader. Högt tryck i kombination med semestertider gör att arbetsbelastningen för dem som jobbar är stor.
LÄS MER: Rekordmånga tvingas föda i annat län
– Många av de som skulle ha varit lediga har gått in och tagit extra pass för att verksamheten ska gå runt. Men personalen orkar inte jobba hur mycket som helst utan måste få tid till återhämtning också, säger Louise Bonnevier.
Vad får det här för konsekvenser i förlängningen?
– Det sliter på personalen eftersom arbetsbelastningen ökar – både för de som jobbar på förlossningen och för de som är på eftervårdsmottagningen.