Flicka sitter i rullstol medan mamma hjälper henne

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Femåriga Bianca, som lider av flera allvarliga sjukdomar, står inför att förlora sitt LSS-stöd i september. Familjen är i chock: ”Hur ska jag orka?” undrar mamman Ivana Jevtovic. Foto: Tommy Bergman/SVT

Bianca, 5, blev plötsligt av med all hjälp: ”Grät när brevet kom”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta minuter. Det är vad som fattas för att femåriga Bianca ska omfattas av rätten till stöd i vardagen. Ett stöd hon tidigare haft. Hennes kommun har plötsligt bestämt att hon på grund av nya regler inte längre har rätt till hjälp.

– Det enda hon kan göra själv är att blunda, säger mamman Ivana Jevtovic.

Femåriga Bianca lider av flera allvarliga sjukdomar. Hon har bland annat ett hälsotillstånd som gör henne känslig för infektioner, och för tillfället är det därför svårt att vara på förskola. Det gör att föräldrarna måste vara hemma från jobb dagligen.

Bianca har sedan tidigare beviljats 60 timmars stödinsatser per månad av sin hemkommun för att kunna leva ett bra liv, men i början av juli fick familjen plötsligt veta att stödet kommer tas bort den 1 september. Under sommaren får de behålla några timmars stöd för att hinna vänja sig successivt vid att insatsen tas bort helt.

– Det var en chock. Både pappan och jag grät när brevet kom, säger Ivana Jevtovic.

Lidingö kommun anser att Biancas hjälpbehov uppgår till två timmar och 22 minuter per dag, och att det ingår i föräldraansvaret. Enligt en lagändring som infördes förra året är familjen ansvarig för 2,5 timmes vårdbehov per dag. Men Biancas föräldrar menar att dottern behöver hjälp konstant.

Kommunen vill inte svara

Trots en fullmakt från familjen så vill omsorgs- och socialförvaltningen inte ställa upp på en intervju eller kommentera det enskilda fallet. Förvaltningschefen Stefan Heinebäck skriver dock i ett mejl att man för en dialog med familjen.

Bianca har celebral pares, epilepsi, cerebral leukomalaci, bråck på bukväggen, mukös kronisk bronkit m.m. Hur sjuk behöver man vara för att beviljas LSS i er kommun?

– Då insatser enligt LSS och SoL är behovsprövade genomförs en fördjupad utredning i varje enskilt ärende där vi i slutändan sammanflätar de två perspektiv, regler och lagar och de individuella behoven. För oss är det en självklarhet att följa regelverket och lagstiftarens intentioner.

NYA LSS-REGLER

Den 1 januari 2023 trädde nya bestämmelser om personlig assistans i kraft. Det infördes bland annat en bestämmelse (9f § andra stycket LSS) som reglerar hur föräldraansvaret ska beaktas vid bedömningen av ett barns rätt till hjälp. Bestämmelsen innebär ett införande av ett schabloniserat föräldraavdrag. Schablonavdragen ersätter det avdrag för föräldraansvar som hittills har gjorts efter en individuell prövning i varje enskilt fall.

Hjälpbehovet före föräldraavdraget omfattar inte behov som tillgodoses på annat sätt (till exempel genom skola eller barnomsorg).

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.