En rullstol och en man som tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Lago, ordförande på FUB är kritiskt mot beslutet som har tagits om att dra in femåriga Biancas LSS-stöd. Hör mer i klippet. Foto: Gorm Kallestad/TT, Ellen Pan/SVT

Kommunen drar in LSS-stöd – får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

En lagändring som skulle underlätta för fler att få rätt hjälp riskerar att få motsatt effekt, menar organisationen FUB.

– Jag tror att det är en fara när man inför schabloner, att utgå från en normalsituation. För förhållanden är så olika, säger förbundsordföranden Anders Lago.

Det handlar om det så kallade föräldraavdraget, som görs när en kommun bedömer hur många timmars hjälp en person har rätt till. Sedan januari 2023 används ett schabloniserat föräldraavdrag på ett visst antal timmar beroende på barnets ålder. Tidigare har avdraget gjorts efter en individuell prövning i varje enskilt fall.

SVT Stockholm rapporterar idag om femåriga Bianca Jevtovic i Lidingö kommun som är en av dem som påverkats av de nya reglerna. Hon kan inte göra någonting själv, men har nu blivit av med all sin hjälp då kommunen anser att hennes föräldrar har tid att ta hand om henne.

– Det är bedrövligt, säger Anders Lago, ordförande på FUB, som arbetar för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Hör mer i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.