Lena Sundström menar att det kommer märkas om ytterligare nedskärningar slår igenom. Foto: SVT/TT

Nedskärningar av personal drabbar Farsta bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Fortsatta nedskärningar för biblioteken i Stockholm gör att personalen oroas över verksamhetens framtid. I Farsta ser man allvarligt på situationen.

– Vi tycker att det här är jätteallvarligt, säger Lena Sundström bibliotekarie på Farsta bibliotek.

Varje vardag har biblioteket i Farsta drygt 1 000 besökare och här ser personalen med oro på besparingar som de redan har känt av.

– Två personer har gått i pension och inte ersatts och en vikarie får inte förnyat kontrakt. Vi får inte ta in sommarvikarier med erfarenhet utan praktikanter som vi måste lära upp, säger Lena Sundström, bibliotekarie på Farsta bibliotek.

Ska värna om demokratin

Lena Sundström är en av Stockholms drygt 180 bibliotekarier som protesterar mot de besparingar som kulturförvaltningen nu gör. Hon säger att man står inför historiskt stora nedskärningar efter att under tiotals år tvingats spara in på verksamheten. Anledningen är att de inte fått någon uppräkning av lokal- och lönekostnader som blivit dyrare.

– Vi tycker att det är jätteallvarligt. Vi har ett tydligt uppdrag i lagen att främja läsandet och värna om demokratin. Om vi skär ner ytterligare kommer det att synas utåt. Det går inte att effektivisera mer.

Babysång och hemkörning av böcker

Inne i biblioteket råder en stillsam ro. Morgonens babysång med föräldrar och barn är precis avklarad och på de välfyllda bokhyllorna står konstverk av de yngre besökarna. Varje dag i veckan håller biblioteket öppet.

– Vi har aktiviteter från vaggan till graven, som babysång och bokcirklar för äldre. Vi har också en tjänst där vi kör hem böcker till människor som inte kan ta sig till biblioteken. Allt det här kräver tid att planera och förbereda, tid som inte syns i den publika verksamheten, säger bibliotekarien Lena Sundström.

Slutar bjuda in skolklasser

Nu tvingas biblioteken se över vilka delar av verksamheten som måste prioriteras bort, bland annat om skolklasser fortsättningsvis kan bjudas in till biblioteken.

– Det innebär att barn med föräldrar som inte besöker biblioteken, inte heller kommer att känna till att vi är en plats för alla och det är en förlust, säger Lena Sundström som menar att personalnedskärningarna kommer att märkas av i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.