Man och kvinna sitter bredvid varandra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen Jonsson fick en 3-årig pojke som idag är lika mycket familj som deras biologiska barn. SVT hälsar på hemma i villan i Mellösa i Flen. Foto: Makan Rahmati/SVT

De blev familjehem och fick ett barn för livet – nu kampanjar Huddinge för fler familjer

Publicerad

Bristen på familjehem gör att många barn som omhändertas tvingas byta hem många gånger. Nu har Huddinge kommun en kampanj för att få fler att vilja öppna sin familj för dem som behöver en.

I Mellösa i Flens kommun bor familjen Jonsson: Två barn och fyra vuxna barn utflugna. 9-årige sonen Angelo flyttade in när han var tre år och placerades hos dem av socialtjänsten i Huddinge.

Angelos biologiska mor kunde inte tillgodose pojkens grundläggande behov. I början var det mycket som Angelo behövde komma ikapp med, som till exempel tal och att uttrycka en egen vilja.

Familjehemsmamma Therese har arbetat inom skolan och hade tidigare mött barn som inte hade det bra hemma.

– Vi kände att vi kunde göra en samhällsinsats. Men den här pojken är lika mycket vårt barn som de andra syskonen idag, säger hon.

Huddinge kampanjar för fler familjehem

Hon tycker att de fått bra stöd från Huddinges socialtjänst, som just nu har en informationskampanj för att få ännu fler familjer att vilja ta emot omhändertagna barn. Intresserade har bjudits in till öppna informationsmöten på kommunhuset och filmer sprids även genom en nationell kampanj i hela landet.

Familjehemsrekryterare Charlotta Lindblad på socialtjänsten i Huddinge säger att risken att förlora barnet är något som ganska många oroar sig för. Kommunen erbjuder stöd och handledning för både barn och familjehem.

intervju med socialtjänsten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Huddinge kommun behöver fler familjehem – hör socialtjänsten förklara vad det innebär att ta emot omhändertagna barn. Foto: Omar Daham/SVT

Olika typer av familjehem för olika problem

Risken att man ska möta hotbilder, droger eller kriminalitet finns också med bland frågorna från dem som visar intresse för att ta emot barn. Men för de barn som kommer från en bakgrund med missbruk eller gängkriminalitet erbjuds en behandlingsfamilj, som har dygnet runt-uppbackning från socialtjänsten. Men en sådan typ av placering är inget man föreslår för den som ska ta emot ett barn för första gången.

– Ju fler familjehem vi har, desto större chans att vi får till så bra matchningar som möjligt mellan barn och familj, säger Charlotta Lindblad.

Målet är trygghet och att barnet inte ska behöva flytta flera gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.