Sverige behöver mer blod på många håll – inte minst på blodcentralerna i anslutning till landets storstäder. I Stockholms läns landsting går det åt cirka 100 liter blod varje dag.
– Det är många som inte har kunnat ge blod. Det är många infektioner som går nu och det är många lediga dagar. Därför är det extra viktigt att de som kan, och är hemma igen, knallar till blodcentralen, säger Anna Nergårdh, chefsläkare vid Stockholms läns landsting.
”Lagret är i underkant”
Blod är en färskvara, som inte kan framställas på konstgjord väg, och som bara håller i sex veckor.
– Det är inte brist för de som behöver blod just nu på sekunden, men lagret är i underkant och behöver fyllas på. Det ska finnas en beredskap, säger Anna Nergårdh.
Sverige är självförsörjande när det kommer till blod. Skulle ett län ha en mer akut brist, hjälps man åt länen sinsemellan.
Alltid blod till transfusioner
I Västerbotten råder ingen större blodbrist. Skulle brist uppstå, är man inte blyg för att ta direkt kontakt med tidigare blodgivare.
– Händer det något som gör att det dippar brukar vi kontakta våra blodgivare, och så brukar de komma in, säger Helena Lindholm, avdelningschef på klinisk immunologi och transfusionsmedicin vid Norrlands universitetssjukhus.
I Sverige finns det alltid blod till patienter som behöver blodtransfusioner akut, enligt Blodcentralen Stockholm.