Bostadsforskaren Kerstin Annadotter vid KTH har studerat resultatet av ombildningarna mellan 2007-2010. Trots att hyresgäster i sju av de studerade fastigheterna ville bilda bostadsrättsförening lyckades bara ett hus ombilda från hyresrätt till bostadsrätt.
– Vi studerade tio fastigheter i fem ytterstadsområden och resultatet blev att en fastighet köptes och blev bostadsrätt, de andra nio ombildades inte, säger Kerstin Annadotter, teknisk doktor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan.
”Både juridiskt och ekonomiskt komplicerat”
Från början var hyresgästerna i fem av fastigheterna som ingick i studien intresserade av att bilda bostadsrättsförening och köpa fastigheten. Under processen ökade intresset till sju hus. Men resultatet blev endast en ombildning.
– Slutsatsen blev att det är väldigt komplicerat att bilda bostadsrättsförening, och köpa fastigheten. Det är både juridiskt och ekonomiskt komplicerat. Och många var inte riktigt beredda på det.
Många faktorer ska till för att lyckas med en ombildning.
– I vissa fall blev man inte godkända av banken på grund av enskilda betalningsanmärkningar eller att banken helt enkelt inte ville låna ut till den föreningen. Två misslyckades på grund av formfel på stämman och det talades 40 olika språk i de här fastigheterna vilket också var en försvårande omständighet.
Högt socialt kapital
Utöver ekonomiska förutsättningar hade den föreningen som lyckades köpa sin fastighet också högt socialt kapital.
– De kände varandra, hade förtroende för varandra men också högre utbildning och majoriteten pratade svenska, säger Kerstin Annadotter.
Hon menar att en ny ombildning skulle behöva förberedas i flera år.
– Man skulle behöva jobba med att höja det sociala kapitalet i områdena, genom mötesplatser eller föreläsningar, då skulle det bli lättare.
Behöver förberedas
Risken är att många inte nås av tillräcklig information.
– Processen förra gången var också ganska snabb. På tre månader skulle man hinna få ihop alla, ha köpstämma och lämna ett förslag till kommunen. Trots att man kunde få förlängd tid på sig så räckte det ändå inte.
Även skicket på fastigheterna spelade roll.
– Många hus hade inte fått något underhåll och då ville man inte köpa av den anledningen.
Här är kraven för ombildning
- Över hälften av de boende måste teckna intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande.
- Minst hälften måste förbinda sig att köpa sin lägenhet.
- För att ombildningen sedan ska kunna genomföras krävs att två tredjedelar röstar ja på köpestämman.
Källa: Stockholms stad