• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enorm sophög i Botkyrka kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Botkyrka kommun drabbades hårt av skandalomsusade bolaget NMT Think Pink och kräver nu bolaget på 125 miljoner kronor. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Efter sopskandalen: Botkyrka kommun kräver Think Pink på 125 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka kommun vill ha statliga bidrag för att ta bort den igentäckta sophögen i Kagghamra. Samtidigt kräver kommunen det ansvariga företaget Think Pink på mångmiljonbelopp i skadestånd efter att ha tvingats forsla bort tiotusentals ton sopor från Kassmyra.

Nu kommer beslut om åtal i det som beskrivits som en av landets största miljöskandaler.

Det var i december 2020 som en brand blossade upp i sophögen i Kagghamra. Några månader senare utbröt nya bränder i Kassmyra. Det skandalomsusade bolaget bakom sophögarna, Think Pink, gick senare i konkurs och tre personer misstänks för bland annat grovt miljöbrott.

På torsdagen kommer beslut i åtalsfrågan och förundersökningen om grovt miljöbrott är en av de största i sitt slag.

”Ska inte drabba Botkyrkaborna”

Nu kräver Botkyrka kommun att företaget ska betala 125 miljoner kronor i skadestånd för bortforslandet av soporna i Kassmyra.

– Det här ska inte drabba Botkyrkaborna. Kan kommunen inte få pengar från konkursboet efter Think Pink så hoppas vi att Naturvårdsverket täcker kostnaderna, säger Lennart Agén som är presschef i kommunen.

I videon hör ni Botkyrkabor och kommunen om turerna runt skandalomsusade Think Pink.

Think pink och miljöskandalen

Avfallsföretaget som brottsutredningen handlar om startades 2012.

2016 tog företaget namnet NMT Think Pink.

2018 fick den kvinnliga grundaren pris som lovande entreprenör av tidningen Dagens Industri.

2020 inleddes en utredning angående misstankar om grova miljöbrott.

Brottsutredningen handlar bland annat om avfallshantering på 21 platser i 15 olika kommuner i Mellansverige. Gullspång i Västra Götaland, Laxå i Örebro län, Norrtälje, Botkyrka och Huddinge i Stockholms län och Uppsala är några andra av de 15 kommuner där miljöbrott förmodas ha skett.

Ett tiotal personer var inledningsvis misstänkta i utredningen, bland annat för grovt miljöbrott och penningtvätt.

Elva personer åtalades den 28 december 2023, fem för grovt miljöbrott och fem för miljöbrott av normalgraden och ytterligare en person för medhjälp. Samtliga nekar till brott.

Materialet är omfattande. Utredningen består av 45 000 sidor. Förundersökningen om grovt bokföringsbrott pågår fortfarande.

NMT Think Pink har numera gått i konkurs.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.