Attacken inträffade strax före 15.00 fredagen den 7 april 2017. Foto: TT

Brottsoffer efter terrorattacken på Drottninggatan har fortfarande skadestånd att hämta

Uppdaterad
Publicerad

Trettio personer har ännu inte ansökt om att få skadestånd efter terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017. Sammanlagt har offren rätt till drygt en halv miljon kronor.

Hittills har 11,3 miljoner kronor delats ut till terrorattackens offer. I de flesta fall för kränkning. Nu efterlyser Brottsoffermyndigheten de trettio offer som ännu inte hört av sig efter tingsrättens dom.

– Det kan ju vara så att de fått ut pengar på sina egna försäkringar, men det är bra att höra av sig till oss eftersom de kan ha rätt till mer pengar, säger Ingela Ackemo, jurist vid Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet.

138 målsägande varav 18 anhöriga

Enligt tingsrättens dom har totalt 138 målsägande haft skadeståndsanspråk efter att ha skadats eller tvingats fly för sitt liv under lastbilsattacken på Drottninggatan fredagen den 7 april 2017.

– När det gäller kränkningsersättning har vi följt den sakprövade tingsrättsdomen. Ersättningen för kränkning har varierat från 30 000 kr upp till 150 000 kr, bl.a. beroende på vilken typ av brott som sökanden har blivit utsatt för. All personskada har i första hand hänvisats till Moderna Försäkringar där lastbilen var försäkrad, säger Ingela Ackemo.

Arton av de målsägande är anhöriga till de fem dödsoffren, Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, Lena Wahlberg, 69, Maïlys Dereymaeker, 31, Chris Bevington, 41 och Marie Kide, 66. Dessa arton anhöriga anses inte själva ha utsatts för brott.

De anhöriga fick alla initialt 60 000 kronor vardera i skadestånd, vilket är praxis. Ebba Stefanssondotter Åkerlunds pappa fick efter överklagan ytterligare 40 000 kronor i ersättning för psykiskt lidande. Han är den enda av de anhöriga som överklagat skadeståndsbeloppet.

30 personer har pengar att hämta

Två av de 138 målsägande fick avslag på skadeståndsanspråket av tingsrätten eftersom de betraktades som vittnen snarare än brottsoffer.

Samtidigt har två andra personer bedömts ha rätt till skadestånd på 125 000 kronor vardera, trots att deras fall inte togs upp i tingsrättsdomen.

‒ I de här fallen har det varit en konkret fara för att personerna skulle bli dödade. Det finns målsägande upptagna i domen där omständigheterna är näst intill identiska med dessa två personers och där har tingsrätten bedömt gärningen som försök till mord, säger Ingela Ackemo.

Ytterligare 25 målsäganden i domen har aldrig kunnat identifieras. Flera av dem tros vara turister som befann sig i landet tillfälligt.

Detta gäller vid brottsskadeersättning

Om man fått ut ersättning från egna försäkringar räknas den summan av från den totala summan som Brottsoffermyndigheten ska dela ut.

Ansökning ska ha inkommit senast tre år efter meddelad dom. I detta fall 7 juni 2021. (Barn som utsatts för brott har alltid rätt att ansöka om brottsskadeersättning till sin 21-årsdag.)

De som varit utsatta för försök till mord har fått mellan 125 000 och 150 000 kronor medan personer som utsatts för framkallande av fara för annan har fått mellan 30 000 och 40 000 kronor.

Källa: Brottsoffermyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.