Det är Järntorget och dess dotterbolag Abacus som nu har beslutat att inte fullfölja sina planer och bebygga två kvarter i Hagastaden. Abacus vd anger två huvudorsaker till att de drar sig ur de båda projekten.
Dels skulle marken enligt det preliminära avtalet med Stockholms stad bli mycket dyr. Cirka 45 000 kr per kvadratmeter lägenhetsyta skulle krävas för att bara betala marken under husen.
Det andra skälet är den finansiella situationen. I det kärva marknadsläget är det inte bara lägenhetsköparna som blivit försiktiga – det gäller också bankerna.
– Bankerna har blivit mer försiktiga i sina bedömningar. Där har det skett en förändring under året. Det innebär att de ser över noggrannare om det över huvud taget är möjligt att finansiera, säger Josa Lundbäck.
”Har en kö av aktörer”
Från stadens sida vill man framhålla att de båda brutna preliminära markavtalen utgör undantag. För närvarande har staden tusentals preliminära markavtal.
– Vi ser ingen trend att fler aktörer inte fullföljer sina avtal. Vi har en kö av aktörer som vill in och ta över den här typen av mark, säger Håkan Falk, exploateringsdirektör i Stockholms kommun.
Blir marken då billigare?
– I dagsläget finns ingen sådan trend, utan det här prisläget gäller.
Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) menar att det är marknadskrafterna som styr och att staden behöver få in pengar för att kompensera för höga kostnader i samband med överdäckningen av järnvägen som bildar gräns mellan Stockholm och Solna.
– Vi har lagt ner enorma belopp där och det ligger självklart i skattebetalarnas intresse att vi tar ut marknadspriser för marken. Om inte vi gör det, så kommer någon annan att ta mellanskillnaden, säger han.
”Finns möjlighet att fortsätta utvecklingen av Hagastaden”
Frågan är hur oroliga nyblivna bostadsägare i Hagastaden ska vara. Är det vi nu ser bara en krusning på ytan eller början på en negativ trend för byggandet av nya exklusiva borätter?
Josa Lundbäck ser i grunden positivt på utvecklingen i Hagastaden.
– Det finns ingen tvekan om att det finns en möjlighet att fortsätta utvecklingen i Hagastaden. Sedan gäller det för nya aktörer att diskutera markpriserna med Stockholms stad.
– Jag är alldeles säker på att vi kommer att kunna fortsätta med den höga takten i bostadsbyggandet, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).
– Det flyttar in 35 000 – 40 000 personer till Stockholmsregionen varje år. Vi har en lång bostadskö och många aktörer vill bygga i Stockholm.