Stockholm stadsbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör debatten från Morgonstudion mellan Karin Wanngård (S) och Jonas Naddebo (C) om huruvida bostadskön ska avskaffas i klippet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, SVT

Centerpartiet: Slopa bostadskön i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Kötiden för att få en lägenhet i centrala Stockholm är 20 år. Nu vill Centerpartiet komma till rätta med de långa köerna genom ett nytt förslag – slopa den kommunala bostadskön.

– Stockholm har en helt dysfunktionell bostadsmarknad, säger Jonas Naddebo (C), gruppledare för Centerpartiet Stockholm.

Att få tag på en hyresrätt genom den kommunala bostadskön kan ta tid. För hyresrätter i Stockholm är den genomsnittliga kötiden 9 år – för att lyckas knipa en lägenhet i innerstan krävs en genomsnittlig kötid på 20 år.

Centerpartiet i Stockholm har nu lagt fram ett nytt förslag för att få bukt på de långa kötiderna. Enligt förslaget ska bostäder fördelas efter behov, inte efter kötid.

– Det är ofta de som redan har en bostad som får möjlighet att få en hyresrätt i Stockholm. Vi vill vända på det här så att de som verkligen har behoven får komma först, säger Jonas Naddebo (C).

Om förslaget röstas igenom så innebär det att Bostadsförmedlingen i Stockholms kö ska fasas ut under en 5-årsperiod.

Socialdemokraterna: Finns redan förturer i kön

Finansborgarråd Karin Wanngård (S) är kritisk till förslaget och menar att det behövs byggas fler hyresrätter istället för att avskaffa bostadskön.

– Vi har sociala och medicinska förturer redan idag. Men vi har en kö där det också är möjligt att få en bostad efter kötid, och det är för att vi vill att alla ska kunna bo i hyresrätt.

Hör Karin Wanngård (S) och Jonas Naddebo (C) vassaste argument från morgonens debatt i Morgonstudion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.