– Min bedömning är att vi har ett ansträngt läge. Det är en förlossningstopp och sommarsemester som gör det knepigt, säger Johan Bratt chefläkare vid Stockholms läns landsting.
Öppnat fler BB-rum
Det är chefläkare Johan Bratt som ansvarar för att samordna arbetet när det gäller patientsäkerhet och kvalitetsfrågor i Stockholms läns landsting och enligt honom har man vidtagit flera åtgärder för att underlätta för barnmorskorna. För att få ett bättre flöde har flera BB-rum öppnat så att den nyförlösta mamman inte ligger kvar på förlossningsrummet. Samtidigt har man anställt fler assistenter och undersköterskor som bäddar och lagar mat.
– Det ger ett bättre flöde och barnmorskorna kan helt koncentrera sig på att hjälpa mammorna och de nyfödda barnen.
”Vi ger mammorna en säker förlossning”
Trots att Vårdförbundet vittnar om att barnmorskor är oroliga när det gäller patientsäkerheten så anser Johan Bratt att det inte finns någon oro för de födande kvinnorna och deras barn.
– Med de åtgärder vi vidtagit, så är vår bedömning att vi ger mammorna en trygg och säker förlossning. Min bedömning är att patientsäkerheten inte riskeras och vi har inga rapporter om allvarliga medicinska händelser. Däremot är det bitvis en mycket stressad arbetsmiljö, säger han.
Även omföderskor som erbjuds tidigare hemgång sex timmar efter förlossningen kan känna sig trygga enligt chefläkare Johan Bratt.
– Man gör det på frivillig basis. Friska kvinnor med friskt barn erbjuds att åka hem tidigare efter en bedömning av barnläkare. Det här gör vi på många förlossningsenheter.
Lovar bättre höst
Till hösten tror Johan Bratt att det blir lugnare eftersom förlossningstoppen kommer att vara över.
– Men sedan måste vi arbeta långsiktigt för att få fler barnmorskor. Vi har ju inte fullt rekryterat.