Polisens civila spanare står och kikar in i en port.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med på polisens spaningsinsats och hör om varför de vill hålla låg profil i videon. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Citypolisen ingriper mot våld i hemmet – följ med på spaningsinsats

Uppdaterad
Publicerad

Varje år görs närmare 5 000 anmälningar om våld i nära relationer i Stockholms län, enligt statistik från Brottsförebyggandet Rådet. Men mörkertalet är stort och för att upptäcka och ingripa mot fler våldsbrott i hemmet genomför Citypolisen i Stockholm för första gången insatsen ”Sluta slå”.

Insatsen pågår under en vecka i samband med internationella dagen mot våld mot kvinnor, som uppmärksammas under fredagen. Veckan inleddes med utbildning och på torsdagen startade den yttre insatsen som bland annat består i att spana på intressanta adresser och personer och arbeta kontaktsökande mot offer och gärningspersoner.

Polisen har sedan torsdagen fått in fem ärenden gällande brott i nära relation, inklusive två husrannsakningar kopplade till annan brottslighet men där indikationer på relationsvåld upptäcktes.

Vill sprida kunskap

Insatsen är en samverkan mellan olika lokalpolisområden, polisens sektion för brott i nära relation och externa myndigheter. Med insatsen vill polisen sprida kunskap om våld i nära relation till allmänheten och inom poliskåren.

– Jag hoppas att vi belyser ämnet, inte bara för oss utan också för allmänheten och att man blir medveten om att det här fortfarande är ett väldigt stort problem, säger Johann Danielsson, biträdande insatschef polisens yttre resurs.

Häng med på spaningsinsats och hör om vad poliserna möter i lägenheterna där de ingriper mot våld i videon ovan.

Hit kan du ringa om du eller någon annan är våldsutsatt

  • Kvinnofridslinjen telefon: 020 505 050
  • BRIS telefon: 116 111
  • Välj att sluta telefon: 020 555 666

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.