I en rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) varnar forskare för att rådande pandemi kan leda till ökad psykisk ohälsa i befolkningen. Bland de grupper som riskerar att drabbas hårdast finns intensivvårdade patienter, barn och ungdomar och vårdpersonal.
Johan Åhlén, psykolog och biträdande chef för enheten för psykisk hälsa på CES, befarar att stressrelaterade sjukskrivningar kommer att öka bland vårdpersonal.
– Vårdpersonal är en relativt liten grupp men om vården inte klarar av det uppdrag den har så drabbar det även resten av befolkningen, säger Johan Åhlén.
Fler samtal till kristelefon
Samtalen till regionens kristelefon för vårdpersonal har ökat stort under mars och april i år, enligt Charlotte Therup Svedenlöf, chef för enheten för kris- och katastrofpsykologi i Region Stockholm.
– De hör av sig om allt från etisk stress till att man känner sig otillräcklig och börjar få ont i kroppen. Man har långa arbetspass och högt adrenalinpåslag. Det är svårt att få den viktiga tiden för återhämtning, säger Charlotte Therup Svedenlöf.
Psykisk ohälsa redan innan corona
Flera av de grupper som nu arbetar under hård press hade hög sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser redan innan krisen, det visar en sammanställning från Försäkringskassan över åren 2018-2019. Specialistläkare och sjuksköterskor finns bland de yrken som är hårdast drabbade.
– Det här är en indikation på att det finns problem i de här yrkena. Det är sannolikt så att sjukfrånvaron ökar i en redan belastad grupp, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.
Dygnet runt-öppen krisjour
Region Stockholm erbjuder krisstöd till medarbetare, chefer och inhyrd personal inom vården som arbetar med och kring covid-19. Stödet kan bestå av enskilda samtal, fysiskt eller digitalt, eller samtal i grupp på arbetsplatsen. Krisjouren nås dygnet runt på telefonnummer 0200-247 365.