Majoriteten av de inskrivna är män, 59 procent, och det är även flest män som skrivs ut, eftersom det är fler män som är patienter.
När man ser på åldersgrupper ser man att den stora andelen som kunnat skrivas ut från sjukhusen är under 70 år. Största andelen utskrivna är i åldern 20-29, vilket Björn Eriksson, sjukvårdsdirektör, menar är ett klart tecken på att sjukdomen är farligast för äldre.
Ingen går säker
– Men alla åldersgrupper drabbas, ingen går säker. Hur den här sjukdomen slår till, vem som drabbas kan vara svårt att förutsäga, så smittspridning ska undvikas i alla miljöer och alla åldrar, säger Björn Eriksson.
Björn Eriksson konstaterar att antalet inskrivna både på intensiven och i slutenvården för covid-19 har minskat något. Det är en ”ljusglimt” säger han, men det betyder inte att stockholmarna får börja bete sig som vanligt igen. Man måste fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom.
Hoppa över grillkvällarna
Av de som avlider är 40 procent över 80. Dödssiffrorna måste gå ner, säger Eriksson.
– För det krävs att stockholmarna inte accepterar att inte trängas på krogar och barer, att vi inte bjuder hem vänner till varandra, att vi hoppar över grillkvällarna med vänner som är så lockande nu, och att vi inte hälsar på äldre anhöriga. Jag förstår och vet att det är lockande men det är alldeles för tidigt.
Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på trafikförvaltningen berättade att SL har betydligt färre passagerare än vanligt, men att det fortfarande är vissa turer som det är för trångt på.