Under årets första fem veckor har 250 fickstölder anmälts i tunnelbanan. Foto: TT

Då slår ficktjuvarna till i Stockholms city

Uppdaterad
Publicerad

De första fem veckorna av året har 850 fickstölder anmälts i Stockholm city. Många stölder sker i tunnelbanan under rusningstrafik, men risken att drabbas av ficktjuvar är generellt störst nattetid.

När polisen summerar de fem första veckorna av 2017 står det klart att 250 av de 850 fickstölderna som anmälts har skett i tunnelbanan.

– I tunnelbanan sker det mest dagtid, under morgon- och kvällsrusningen. Men en del drabbas även på väg hem från krogen då de kanske har problem med kontrollen och då personer blir för närgångna, säger kommunpolisen Peter Enell i ett uttalande.

Slår till nattetid

I omkring 320 av fallen har ficktjuvarna slagit till nattetid, mellan klockan 00 och 06. Störst risk att drabbas tycks man ha på helgen, då 290 av de anmälda fickstölderna har ägt rum natten mellan fredag och lördag och 160 stycken natten mellan lördag och söndag.

Ficktjuvarna rör sig också i krogmiljöer kring Stureplan, Kungsgatan och Birger Jarlsgatan, varifrån 140 anmälningar har kommit under årets första veckor.

Mobiler stöldbegärliga

Enligt polisen är antalet fickstölder jämnt fördelade över året. Det vanligaste stöldgodset är mobiltelefoner följt av armbandsur.

– För två, tre år sedan var det ännu mycket värre än vad det är nu, men det är fortfarande så att vi uppmärksammar det eftersom det är många som har blivit av med armbandsur under senare tid, säger Peter Enell till SVT, och fortsätter:

– Armbandsur har ökat de tre senaste åren. För massor av år sedan stal man plånböcker, sedan mobiltelefoner eftersom de hade stort värde. Generellt säger vi att man ska undvika att exponera sina värdesaker alldeles för mycket.

Lyckas man gripa några ficktjuvar?

– Det gör man faktiskt, men bara ett fåtal procent med tanke på alla brott som sker. Det beror på att man oftast inte märker när stölderna sker.

Polisens tips: Så undviker du att drabbas

– I tunnelbanan: Håll koll på dina värdesaker i tunnelbanan, bär väskor framtill eller förvara saker i innerfickor.

– Nattetid och i krogmiljö: Se upp för påträngande fysisk kontakt, exponera inte mobil eller armbandsur och gå inte hem ensam på ensliga gator.

– På kafé/restaurang: Lägg inte ifrån dig din mobil, och ha uppsikt över väskor. Var uppmärksam på distraktion och ta inte emot påtvingad hjälp med väskor eller klädsel.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.