Max Gordon är biträdande överläkare. Han menar att AI kommer förekomma allt mer inom vården de kommande åren. Foto: Danderyds sjukhus/TT

Datorprogram kan nu ta över läkares arbetsuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att datorer snart kommer ta över en del av läkares arbetsuppgifter. Redan nu kan man på Danderyds sjukhus presentera en studie där en dator blivit lika duktig som en överläkare på att bedöma röntgenbilder.

Studien bygger på ett datorprogram som har tränats för att känna igen frakturer från röntgenbilder. Datorns resultat är i samma klass som en överläkares. Studien är den första i sitt slag i världen.

– Framöver kommer det här att ge oss läkare helt ny verktyg. Vi kommer att kunna få en mer detaljerad uppfattning om vad en operation kommer innebära för patienten, säger forskaren bakom projektet Max Gordon.

AI revolutionerar samhället

Att tolka röntgenbilder är tidsödande. När man väl använder sig att den artificiell intelligensen för att granska bilderna kommer en läkare alltid i slutändan att gå igenom datorns resultat.

Att lära en dator att känna igen bilder slog igenom 2012. Genom en algoritm kunde man få ett datorprogram att vara tre gånger sämre än en människa på att känna igen bilder. Tre år senare var datorn i samma nivå som en människa och året därpå var datorn dubbelt så bra. Utvecklingen går med andra ord mycket fort inom forskningsområdet.

Kan du se vilken av bilderna som har en stor fraktur? Svaret hittar du i faktarutan. Foto: Danderyds sjukhus

– Det vi ser i början av AI-revolutionen är att man ersätter tänkande människor. I tidigare revolutioner har man ersatt muskelkraft. De tänkande jobben kommer förändras i sin karaktär, säger Max Gordon.

Nästa studie redan inledd

På Danderyds sjukhus har man redan dragit igång nästa studie kring. Då går man från 256.000 bilder i databasen till en miljon. Och bilder blir då större än de varit i den inledande studien. Man hoppas då kunna få programmet att zooma in på det mest intressanta stället på varje bild.

– Det finns nog en risk att man tror lite för mycket på den nya tekniken. Att man går till doktorn där en robot känner på våra magar. Det kanske kommer men inte imorgon, säger Max Gordon.

Artificiell intelligens

AI, dels intelligens som tillskrivs ett datorsystem, dels ett forskningsområde inriktat mot konstruktion av datorsystem som uppvisar intelligent beteende. Syftet med artificiell intelligens är att på konstgjord väg efterlikna hjärnans förmåga att dra slutsatser, planera, lösa problem, inhämta ny kunskap, förstå naturligt språk och så vidare. Med artificiell generell intelligens (stark AI) avses AI med samma intellektuella kapacitet som en människas.

Forskningsområdet fick sitt namn under 1950-talet och har inslag av matematik, datalogi, informationsteknik, filosofi, logik, lingvistik, psykologi, kognitionsvetenskap och hjärnforskning.

Källa: Nationalencyklopedin

Svar på bildfrågan: 1. Liten fraktur 2. Ingen fraktur 3. Stor fraktur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.