Efter en rad sexuella ofredanden kring årsskiftet 2016 valde Eriksdalsbadet att könsuppdela bubbelpoolerna. Beslutet, att ha en pool för herrar, en för damer och en mixad pool, satte igång en våg av anklagelser, hurra-rop och fördömanden.
I och med den planerade renoveringen av Eriksdalsbadet menar Moderaterna i Stockholms stad att det är dags att sluta med de könsseparerade poolerna och återgå till enbart mixade.
– Kommunen ska inte uppmuntra ett samhälle där kvinnor och män delas upp beroende på att vissa män antastar kvinnor i badpoolerna och trakasserar, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Registrera förövarna
Borgarrådet menar att lösningen snarare handlar om att stänga av förövarna och införa en möjlighet att registrera och sedan porta förövarna.
– Vill man bada i separata pooler, då får man gå till ett privat alternativ. Men i våra offentliga anläggningar är det viktigt att vi signalerar att kvinnor och män badar sida vid sida, säger Anna König Jerlmyr (M).
Men enligt Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden, har man arbetet mycket med problemen.
– Vi har haft extra kamerabevakning, mer personal, extra ronderingar och vi ser att det har gett resultat, säger Alexander Lindholm (S).
– Jag tycker inte att det här är en politisk fråga. om man ska gå in som politiker och detaljstyra vem som ska sitta bredvid vem i en bubbelpool så kan man undra vad nästa steg blir, säger Alexander Lindholm (S).
Gästernas åsikter
Eriksdalsbadet gör egna undersökningar kring hur Stockholmarna vill ha det och det finns i dag ett stöd kring att fortsätta ha det uppdelat efter kön men samtidigt en mixad pool.
– Det finns alla möjligheter att välja hur man vill bubbla i bubbelpoolerna. Det här är någonting vi tittar på en gång om året hur våra gäster vill ha det och det är det vi utgår ifrån, säger Marie Holmqvist, anläggningschef Eriksdalsbadet.
– Det finns en frihet här, en för damer, en för herrar och en mixad, säger Alexander Lindholm (S).