Att en flytt utreds beror enligt prorektor Mikael Lindström på det pressade ekonomiska läget. Men flytten av KTH:s lokaler i Kista anses vara en stor förlust för Järvaborna. Ett av breven har skrivits under av Mohamed Hagi Farah från föreningen Järva föräldrar och Madeleine Opira, grundare av A Million Minds.
I brevet lyfter de att placeringen bidrar till diversifierade perspektiv inom forskning. De skriver även om vikten av KTH:s närvaro för unga från Järva ”genom att påvisa att det finns alternativa vägar till social och ekonomisk utveckling även i området.”
”Kista spelar särskild roll”
Även andra aktörer har skickat in åsikter kring att flytta campuset till innerstan. Majoriteten av Stiftelsen Electrums styrelse, med representanter från bland annat Stockholms stad, fastighetsägare, företag som Ericsson och teknikbolaget ABB samt Region Stockholm har skrivit under på Kistas roll för svensk telekomindustri. De som inte står bakom är styrelsens representanter från KTH och Stockholms universitet.
Biträdande finansborgarråd Anders Österberg har också uttalat sig om den eventuella flytten.
– KTH:s verksamhet i Kista har stor betydelse för Stockholm och Järva. Labbet kommer att vara kvar och där möts näringsliv och forskning. Det är viktigt. I Stockholms stad har vi tillsammans med näringsliv och förvaltningar fört och för en tät dialog med KTH om detta. Naturligtvis arbetar vi i staden för att även grundutbildningen ska vara kvar i Kista.
Negativt för Järva
Många studenter på KTH Kista är engagerade med bland annat läxhjälp och skolan håller inspirationsdagar för elever i närområdet. Stiftelsen skriver bland annat att ”genom sin närvaro i Kista har KTH möjlighet att påverka och inspirera unga i Järva som idag står långt från den akademiska miljön.”
Fredrik Boström är grundskolechef i Rinkeby/Kista/Tensta och står bakom engagemanget och arbetet emot flytten.
– Vi delar den oron för att vi vill kunna visa våra elever en framtid, KTH har varit en motivationshöjare för eleverna i området.