De tävlar i poesi – på förortens språk

Publicerad

I sommar hålls den första poesitävlingen någonsin på det som arrangören valt att kalla Suedikreol – det som annars känns igen som språket från förorten.

I flera deltävlingar och en final ska till slut Sveriges bästa kreolpoet koras i Kista. ”Suedikreol” väljer arrangören för tävlingen att kalla det sätt att prata, som ofta finns i förorten och som enkelt kan beskrivas som svenska med mycket yttre influenser.

Alex Valencia Rodallec från föreningen Orten i fokus är projektledare och säger att man använder sig av termen kreol eftersom man ville ha en ny benämning på det som ofta kallas förortsdialekt eller rinkebysvenska.

– Det är ett uttryck som inte får plats på samma sätt i litteraturen och jag skulle vilja se att det skulle ges ut, säger han.

”Jag skriver om mitt liv, om orten och om Sverige”

Tävlingen ingår i projektet Bonnier Hoops som är en mötesplats för ungdomar som blandar basket och kultur på Kista torg. Bakom projketet står bland andra Bonnierförlagen, Stockholms stad och olika basketförbund.

20 unga poeter gör upp om vinsten på Kista torg. En av deltagarna är Ahmed Bashir. Han berättar att han har skrivit poesi sedan han lärde sig skriva.

– Jag skriver om mitt liv, om orten, om Sverige, om hur folk ser på en, säger han.

Ahmed säger att det är viktigt att det finns utrymme för förortens språk i kulturen.

– Om det här språket inte får ta plats i kulturen så är det en hel grupp människor som inte får ta plats. Då måste man anpassa sig, assimilera sig  – och lyckas man inte kommer man inte någonstans, säger han.

Vinner pengar

Nasra Salim är en av Ahmeds medtävlande. Hon började skriva poesi i mellanstadiet efter att en lärare uppmuntrat henne.

– Poesin är del av den jag är. Det är ett sätt att uttrycka mig och att reflektera över den jag är, säger hon.

Nasra Salim säger att hon gillar konceptet med en poesitävling i ”Suedikreol” och att det öppnar upp för att fler människor får ta plats i de större rummen.

– Det öppnar dörrar för nya perspektiv. Och jag gillar att de gav det ett nytt namn istället för invandrarsvenska eller rinkebysvenska, det låter skumt. Suedikreol är finare, säger hon.

Vinnaren i tävlingen får förutom äran en summa pengar. Totalt delas 20.000 ut i prispengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.