Elsa Lantz och Jenny Holmström har dragit igång en namninsamling för att få bort porren från skolorna. Foto: SVT

De vill stoppa porr i skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Runt hälften av landets skolor och förskolor saknar porrfilter i sina nätverk, enligt Skolverket. Något som har fått Nacka-mammorna Jenny Holmström och Elsa Lantz att dra igång en namninsamling för att få bort porren.

Starten till uppropet kom efter att Elsa Lantz hade testat surfplattan på döttrarnas förskola. På treåringens avdelning kom man rakt in på grov och våldsam porr.

– Det var en chock att inse att barn förhållendevis enkelt kan komma i kontakt med porr via förskolans läsplattor. Det är inte så att barnen behöver anstränga sig, tyvärr, säger Elsa Lantz.

Nu har hon tillsammans med nackabon Jenny Holmström skapat uppropet ”En porrfribarndom” som hittills fått ihop över 21.000 namnunderskrifter från föräldrar, organisationer och andra aktörer. De kräver porrfilter och samtal om porr i alla landets skolor.

För lättillgängligt

I Nacka kommun har man svarat på uppropet genom att kalla in mammorna till ett möte.

– Jag är jätteglad över föräldraengagemanget för det här är ju en delad fråga mellan skola, fritid och hemmet. Finns det tekniska lösningar, finns det inget hinder att införa det. Och det ska kombineras med ett ständigt arbete från lärare och pedagoger, säger Tobias Nässén (M), kommunalråd i Nacka.

Men Elsa Lantz och Jenny Holmström känner sig frustrerade.

– Det är inte acceptabelt att hälften av landets förskolor och skolor saknar filter. Då har barnen rak tillgång till våldsam porr via förskolornas och skolornas eget wi-fi-nätverk, läsplattor och datorer. Vi vuxna måste agera, säger Jenny Holmström.

Saknas gemensamma riktlinjer

Idag saknas det gemensamma riktlinjer och det är upp till skolorna att installera ett filter. Enligt föräldrarna faller ansvaret mellan stolarna och nu kräver de att kommunerna och beslutsfattarna tar ett ansvar och gör porren mer svåråtkomlig för barn och unga.

När namninsamlingen avslutas skickas uppropet till utbildningsminister Gustav Fridolin, barnminister Åsa Regnér och gymnasieminister Anna Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.