1,2 miljoner till patriarkatstyrda kyrkor i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den rysk-ortodoxa församlingen i Stockholm måste bryta med Moskva-patriarken Kirill som stöder Putin och kriget i Ukraina, det säger debattören och kyrkoexperten Patrik Oksanen. I Sverige finns fem kyrkor knytna till Moskva-patriarkatet varav Helige Sergij-församlingen i Hägersten är en.

I Stockholm finns två rysk-ortodoxa församlingar; Kristi Förklarings ortodoxa kyrka på Östermalm och Helige Sergij-församlingen, som håller till i Sankt Sigfrids kyrka i Hägersten. Av dessa är det bara Helige Sergij som är underställd Moskva-patriarkatet.

Helige Sergijs rysk-ortodoxa församling grundades i Stockholm 1992. Fyra år senare upptogs församlingen av Moskva-patriarkatets som idag lyder under patriark Kirill.

Började få statsbidrag 2015

Den ryska ortodoxa kyrkan är alltså uppdelad i en fristående del – och den som finansieras av ryska patriarkatet.

Första gången Moskvas rysk-ortodoxa kyrka fick statsbidrag i Sverige var 2015, ett etableringsbidrag på 30 000 kronor. Sedan dess har de årliga bidragen ökat stadigt – från 100 000 till 270 000 kronor de senaste två åren, totalt 1,2 miljoner kronor.

Oksanen: “Orimligt att de får stöd om de sluter upp bakom anfallskriget”

Patrik Oksanen är debattör och medlem av Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Han vill se ärkebiskopen Vitaly Babushin vid Helige Sergij-församlingen i Stockholm ta avstånd från Moskva och patriark Kirill – om de vill fortsätta lyfta statsbidrag. Hör hans argument i videon.

SVT har sökt företrädare för Heliga Sergij-församlingen som inte vill medverka i intervju.

Detta är Ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet)

Kyrkan vänder sig framförallt till den ryskspråkiga gruppen av ortodox bekännelse, som idag uppgår till ungefär 20 000 personer i Sverige.

Församlingen har cirka 1 470 medlemmar i Sverige.

Källa: Sveriges Kristna Råd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.