Den svårsläckta branden i Arkitekturskolan: ”Vi kommer att hålla på hela natten”

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Arkitekturskolan på Östermalm förstördes vid en mycket kraftig brand i dag. En brandman har fått lättare skador, och värden för flera miljoner har gått upp i rök.

Branden startade omkring klockan sju i morse i aulan på Arkitekturskolan på Östermalm.

Över 100 brandmän har under dagen bekämpat elden, som varit mycket svårsläckt. Först vid 21.30-tiden ansågs branden vara under kontroll.

-Vi kommer att ha 20-25 man kvar under natten för eftersläcknings-

ningsarbete, säger Peter Tistam, ledningsoperatör vid Stockholms brandförsvar.

Komplicerad byggnad

Rökutvecklingen har varit kraftig och har synts över hela stan. Brandförsvaret har sprängt och sågat hål i taket för att lätta på trycket.

-Det här är en stor och komplicerad byggnad. Den täcker ett helt kvarter, det är nivåskillnader, och det är framförallt de här plåttaken som ställer till bekymmer för oss, säger Jan Wisén, som är brandchef på Storstockholms brandförsvar.

-Plåtbeklädnaderna på fasader och tak gör att vi inte får ut brandgaserna, utan det ligger och brinner under hela tiden.

ABC: Det verkar vara svårt att komma åt och släcka också, när är man klar med det?

-Vi kommer att hålla på här hela natten, och vi har hållit på sedan klockan sju i morse. Det handlar om att riva plåtarna för att komma åt, för det brinner för fullt under plåtarna fortfarande.

ABC: Skulle man kunna bygga så här i dag?

-Nej, det skulle se annorlunda ut i dag.

Brandförsvaret har under dagen tagit emot många samtal från personer som varit oroliga för om röken är farlig.

-All brandrök är giftig egentligen. Den är inte hälsosam. Men det är inga gifter i den. Men vi har ju uppmanat folk att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar. Har man problem med allergier och sådant så ska man inte vistas i röken, och uppsöka läkare om man får problem.

600 studenter och 130 anställda drabbats av branden, och det är ännu osäkert vad som orsakade branden.

Pia Heick

pia.heick@svt.se

Yvonne Åstrand

yvonne.astrand@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.