Fastigheten Vildmannen 7 ligger i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan och uppfördes mellan 1895 och 1897. Fastigheten är blåmärkt av Stockholms Stadsmuseum, vilket är den högsta av de kulturhistoriska klassificeringarna.
Enligt nuvarande fastighetsägaren utmärkte den sig med sin ovanliga fasad, helt i Roslagssandsten, med detaljer inspirerade av medeltida arkitektur.
– När man byggde på den här tiden så var varje hus ett unikt hus. Och gör man en så här påkostad fasad så är det inte något annat hus som ser likadant ut. Det här var i en del av staden där man ville bygga påkostat redan då, säger Ylva Blank, enhetschef på Stockholms stadsmuseums avdelning för kulturmiljö till TT.
Från början fanns bara bostäder i fastigheten, men med tiden flyttade både butiker och kontor in. Lyxkänslan har bestått och det markerade hörnet än idag en exklusiv butiksadress.
Många flotta hyresgäster
Fastigheten som går under beteckningen Vildmannen 7 hade på tidigt 1900-tal flera mycket exklusiva lägenheter. Den största av dem var en 800 kvadratmeter stor paradvåning med nio rum och lika många kakelugnar. De lägenheter som fanns i fastigheten idag låg i delen som vetter mot Jakobsbergsgatan 6.
Fastigheten har varit i Hufvudstadens ägo sedan 1918. Arkitekt var Erik Josephson (1864-1929), som inspirerats av samtida engelsk arkitektur.
Huset var väldekorerat med blomsterornamentik och småfåglar, ett tema som återkom i takmålningarna i fastighetens entré mot Biblioteksgatan 9.
– Det är ett hus som, i och för sig har förändrats en del under åren, men som var väldigt välbevarat. Det hade en speciell, dekorerad stenfasad. Men det var också här Svenska Hem öppnade sin matvarubutik, säger Ylva Blank.
”Fröken Frimans” butik
1905 öppnade matvarubutiken Svenska Hem på Jakobsbergsgatan 6, den butik som var förebild till tv-serien Fröken Frimans krig med Sissela Kyle i huvudrollen. Butiken som sålde sund och prisvärd mat drevs som en kooperation med endast kvinnliga anställda och medlemmar. Grundare var kvinnosakspionjären Anna Wittlock.
Butiken fick snabbt fyra efterföljare och över 3 000 kvinnor som medlemmar. Bland dessa märks Selma Lagerlöf, Harriet Bosse, Ellen Key och många andra framstående personer.
Se mer om Svenska Hems historia i SVT Stockholms inslag från 2006.
Historik om Biblioteksstan
Området kring nuvarande Biblioteksgatan hörde på 1600-talet till ”Norre Förstaden” som under en period var en fristående stad med egen förvaltnings- och malmfogde.
Med tiden ansågs det besvärligt med ett tudelat Stockholm och den fristående staden återgick snart till att vara en del av Stockholm, dåvarande Gamla Stan igen.
Under senare hälften av 1800-talet tredubblades Stockholms befolkning. Merparten av dagens kvarter byggdes under denna tid och centrum försköts norrut från nuvarande Gamla Stan till Norrmalm.
Från att ha varit en glest befolkad förstad blev området kring Biblioteksgatan det kommersiella stråk som idag tillhör den absoluta kärnan av Stockholm.