Det är lätt att skada handlederna när man halkar, men ibland kan man ha rätt till skadestånd. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det här gäller vid halkolycka

Uppdaterad
Publicerad

Om man halkar och slår sig trottoaren eller gatan så kan man ha möjlighet till skadestånd, men det bedöms från fall till fall. Det är den som halkat som måste bevisa markägaren slarvat med sandningen.

Ramlar man och slår sig för att det är halt kan man få rätt till skadestånd från markägaren, det kan antingen vara kommunen eller en fastighetsägare. Det är de som har skyldighet att halkbekämpa den mark de äger. Därför är det viktigt att ta reda på vem som äger marken där du fallit, för det är dem du ska skicka in en anmälan till.

– Det är olika från fall till fall hur man bedömer vårdslösheten och bedömningen görs av markägarens försäkringsbolag, säger Lisa Halvorsen, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Samla bevis

Men det kan vara svårt att veta hur det har gått till, ibland kan det ha töat på kvällen och fryst till på natten, därför kan det vara så att markägaren inte har hunnit halkbekämpa och det behöver inte betyda att man agerat vårdslöst.

– Man kan få skadeståndsersättning från den som har skyldighet att sanda. Men det är du själv som har bevisbördan för att visa på att fastighetsägaren eller kommunen har varit vårdslös med sin halkbekämpning, säger Lisa Halvorsen till SVT Nyheter Stockholm.

För att bevisa att markägaren har varit vårdslös kan det vara bra att dokumentera platsen där man halkat, ta bilder eller ta kontaktuppgifter till möjliga vittnen.

Ersättning från flera försäkringar

– Bra att komma ihåg är att man kan få ersättning från flera försäkringar för samma skada, till exempel om man har olycksfallsförsäkring via arbetet, facket eller är med i någon förening, säger Lisa Halvarson.

Detta gäller ersättning, från olika försäkringar, för samma skada men inte för kostnader. För kostnader kan man bara få ersättning från en försäkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.