Jalal Darir är styrelseordförande för Islamska Förbundet vid Stockholms moké. Han menar att säkerhet har blivit allt viktigare för moskeén. Foto: SVT

Stockholms moské: Det sker vandalisering hela tiden

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrorattacken i Norge har moskéer i Stockholm fått öka sin bevakning. Vid Stockholms moské vid Medborgarplatsen har både polis och volontärer ökat sin närvaro. En nödvändighet då moskén är välbesökt under högtiden Eid al-adha, menar styrelseordförande Jalal Darir.

Terrorattacken i Norge har fått moskéer i Stockholm att reagera och höja sin trygghetsbevakning. Just nu pågår en muslimsk högtid, eid al-adha, som firas av muslimer världen över och som pågår i tre dagar. Under söndagen, den första dagen av Eid al-adha hade Stockholms moské på Medborgarplatsen över 12 000 besökare. Många kom för att fira eid men också för att visa stöd för moskén efter helgens terrorattack.

– Jag var orolig och rädd att någon skulle kasta en bomb. Men jag kom ändå, säger besökaren Safi Owla.

– Många var oroliga men ville ändå visa kärlek och att vi inte står ensamma, säger Jalal Darir, styrelseordförande för Islamiska förbundet Stockholms moské.

Polisnärvaro och volontärer

– Vi har ringt runt alla moskéer i Stockholm så att alla kan vara extra uppmärksamma och tänka på folkets trygghet. Vi har haft polisen här en gång i timmen och volontärer som vaktar vid bönetiden. Alla försöker hjälpa till helt enkelt, säger Jalal Darir. 

Trots att moskén efter flera vandaliseringar och klotter har fått upp kameraövervakning så fortsätter nedklottringen minst två till tre gånger i veckan, berättar Jalal Darir.

– Moskén ligger centralt till och vem som helst kan komma in. Vi har inga väktare och vi är beroende av volontärer. Vi upplever att islamofobin växer.

Efterfrågar ansökningar för trygghetsåtgärder

Nu efterfrågar Stockholms moské enklare regler för religiösa samfund att få ekonomiskt stöd för trygghetsåtgärder.

– Det är ofta krångliga regler vid ansökningarna. Vi gör vad vi kan, vi har kameror men det hjälper inte för personerna är maskerade. Vi skulle behöva en vakt men det kostar mycket pengar och det har vi inte. Myndigheter behöver se över hur de kan skydda oss, de behöver göra det enklare, säger Jalal Darir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.