Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den mytomspunna bibeln och hör vad som är Kungliga bibliotekets största utmaning. Anders Bessier säkerhetschef på Kungliga biblioteket berättar om bibliotekets källare. Foto: Ann Sehlin/SVT

Djävulsbibel, vikingasvärd och slott – svenskt kulturarv skyddas i krig

Publicerad

Det svenska kulturarvet ska skyddas i händelse av krig. Rådet för skydd av kulturarv har träffats för första gången, för att bidra till en effektiv beredskapsplanering.

– Vi vet från andra konflikter att kulturarvet förstörs och manipuleras som en del i en krigsföring, säger Eric Fugeläng, vikarierande överantikvarie Riksantikvarieämbetet.

Mitt i Stockholms city ligger Kungliga biblioteket vars uppdrag är att samla in alla skrifter, tv- och radioprogram som ges ut i Sverige. Bibliotekets äldsta skrift är från år 300 efter Kristus och totalt finns här 18 miljoner objekt.

Enligt lag är varje museum ansvarig för att skydda sina samlingar. På Kungliga biblioteket har det under många år pågått ett beredskapsarbete med fokus på bränder, klimatförändringar och översvämningar.

Men kriget i Ukraina blev ett uppvaknande för hela Europa, berättar Anders Bessier, säkerhetschef på Kungliga biblioteket.

– Under lång tid pratades det bara om kris. I en kris har man alltid kunnat hjälpa varandra. I ett krig då drabbas alla samtidigt, säger han.

Stora utmaningar – hör mer i videon nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför måste det svenska kulturarvet skyddas och hur går det till? Hör vik. överantikvarie Eric Fugeläng berätta mer. Foto: SVT

Delar av kulturarvet försvann i stor slottsbrand

Kungliga biblioteket har erfarenhet av att stora delar av samlingen förstörs. År 1697 brann slottet Tre kronor och stora delar av bibliotekets skrifter från förr gick upp i rök.

– Det var en dramatisk förlust av svenskt kulturarv. Det betyder att vi inte kan skildra historien fullt ut, säger Karin Grönvall, riksbibliotekarie på Kungliga biblioteket.

Inrättat av regeringen

Rådet för skydd av kulturarv är inrättat av regeringen för att få kulturarvsinstitutioner, MSB och länsstyrelserna att samordna sig. Rådet består av Svenska kyrkan, länsstyrelserna, Riksantikvarieämbetet och företrädare för museer.

– Kulturarvet är en del av vår historia och vår gemensamma identitet som vi bygger vidare på. Det är otroligt viktigt för ett demokratiskt samhälle, säger Karin Grönvall, riksbibliotekarie på Kungliga biblioteket.

Rådet för skydd av kulturarv

Rådet för skydd av kulturarv består av ledningarna för

  • Riksantikvarieämbetet
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
  • Riksarkivet
  • Kungliga biblioteket
  • Statens fastighetsverk
  • Länsstyrelserna
  • Centralmuseerna
  • Länsmuseerna
  • Svenska kyrkan

Centralmuseer är statliga: Moderna museet, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Statens centrum för arkitektur och design, Statens försvarshistoriska museer, Statens historiska museer, Statens maritima och transporthistoriska museer, Statens museer för världskultur, Statens musikverk

Stiftelser: Arbetets museum, Nordiska museet, Skansen, Tekniska museet.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.