vattensalamander och Olovslundsdammen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur eleverna flyttar strandade salamandrar från den torrlagda plaskdammen till naturdammen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Dödsfälla för fridlysta vattensalamandrar – räddas av fjärdeklassare i Bromma

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals rödlistade vattensalamandrar strandar i en torrlagd plaskdamm under sin nattliga vårvandring. Lösningen och hjälpen står mellanstadieelever i Bromma för då de dagligen räddar salamandrar från dödsfällan.

– Vi ser till så salamandrarna hamnar i naturdammen, annars skulle de ha dött på den torra bassängbotten, säger Otis Essnert som går i fjärde klass i Olovslundsskolan.

Det var stor risk att den populära plaskdammen i Olovslunden skulle grävas igen för att skona de hundratals salamandrar som dog på väg mot naturdammen strax intill.

Men istället tog Bromma stadsdelsförvaltning och miljöförvaltningen kontakt med Olovslundsskolan för att få hjälp. Sen 2008 räddar skolans fjärdeklassarna varje vår de salamandrar som strandat i plaskdammen.

– Vinsten är att eleverna involveras i miljöarbete och känner att de gör skillnad. Det tror jag är otroligt viktig för deras framtida syn på sig själva och relation till naturen, säger Elisabet Söderberg som är projektansvarig.

Första biotopskyddsområdet i Stockholm

Olovslunden, där bland annat de fridlysta vattensalamandrarna lever, är klassat av Stockholms stad som ett naturområde extra viktig att skydda för framtiden. Därför görs det till ett biotopskyddsområde. Ett sorts mini-naturreservat för små mark- och vattenområden.

Det är första gången som det inrättas biotopskyddsområden i staden – en metod som används för att bevara den biologiska mångfalden. Olovslunden är det första området som nu ska ut på samråd.

Fått dispens – att röra salamandrar

Skolans elever har fått dispens att röra vattensalamandrar som annars inte är tillåtet. Det gör att eleverna kan lyfta upp, kontrollera kön och räkna antalet.

Den insamlade informationen återkopplas sedan dagligen till ansvariga på förvaltningen och forskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.