Segelfartyg förtöjt vid kajen en solig dag. Vårträdgrenar vid vattnet och stad i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ombord på fullriggaren från 1800-talet och kliv in i kaptenshytten. Foto: Tommy Bergman/SVT

Skeppet af Chapmans framtid oviss – staden: ”Öppna för idéer”

Publicerad

Fullriggaren af Chapman vid Skeppsholmen har blivit en välkänd siluett för många stockholmare. Nu vill staden ge fler möjligheten att besöka fartyget – men på vilket sätt är ännu inte klart.

– Vi vill att skeppet ska vara en plats för nöje och avkoppling, säger Anders Kindberg, fastighetsdirektör vid Stockholms stad.

Möjlighet till mat och dryck för besökarna och kanske lite musik – ja, det är stadens krav på den aktör som vill etablera sin verksamhet på det anrika skeppet.

Men än är det inte klart vad af Chapman ska användas till i framtiden.

– Vi är öppna för olika idéer. Det enda vi önskar och vill är att den ska bli en öppen plats med möjlighet för alla att besöka, säger Anders Kindberg.

Varit vandrarhem i över 70-års tid

Från år 1949 och fram till 2022 har skeppet fungerat som ett vandrarhem – men nu har Svenska Turistföreningen, STF, som drivit det valt att lämna fartyget. Anledningen är att STF och staden inte kommer överens om hyreskostnaden.

– Vi har inte lyckats hitta en hyresnivå som matchar våra behov vad gäller underhållskostnader. Det kostar ganska mycket att underhålla den här skutan och då behöver verksamheten utvecklas så att den kan generera en högre hyresintäkt för staden, säger Anders Kindberg.

Af Chapmans historia:

  • År 1888: Skeppet byggdes som ett fraktfartyg i England, då med namnet Dunboyne.
  • År 1915: Skeppet köptes av ett rederi i Göteborg och blev ett skolfartyg.
  • År 1923: Skeppet blev övningsskepp åt svenska flottan och döptes då om till HMS af Chapman.
  • År 1947: Stockholms stad köper skeppet.
  • År 1949: Skeppet blir ett vandrarhem.

Af Chapman är enligt Stockholms stadsmuseums klassificering blåklassad – vilket är den högsta kulturhistoriska klassningen.

Källor: Stockholms stad & Stockholms hamnar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.