Arlanda. Arkivbild. Foto: TT

Misstänks ha dödshotat ministrar – har häktats

Uppdaterad
Publicerad

En 42-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för försökt till mord och 26 fall av grovt olaga hot, uppger kammaråklagare Henrik Söderman till SVT Nyheter. Mannen greps på Arlanda när han landade med ett plan från Thailand i dag.

Mannen misstänks ha skickat 26 hotbrev till svenska ministrar och andra politiker. Han har sedan slutet av april varit häktad i sin utevaro och kunde under lördagsmorgonen gripas, vilket Expressen först var först och rapporterade om.

– Det rör sig om flera hotbrev och han misstänks för grovt olaga hot mot statsråd, säger Dag Enander, presstalesperson vid Säkerhetspolisen, till SVT Nyheter.

Motivet är oklart i nuläget. Enligt Säkerhetspolisen är det något som undersökningen får visa.

– Det pågår en förundersökning nu, och det är för tidigt att spekulera i motivet, säger Enander.

Häktas på sannolika skäl

Förutom de misstänkta dödshoten ska han även vara misstänkt för mordförsök utomlands.

– Jag kan inte gå in närmare på var, säger Dag Enander.

Mannen häktades på lördagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för försökt till mord och 26 fall av grovt olaga hot, vilket är den högsta misstankegraden. Det berättar kammaråklagare Henrik Söderman för SVT Nyheter.

Skickade hoten förra året

Hoten ska ha skickats till ministrarna när han befann sig i Sverige mellan augusti och september 2017. Breven ska ha innehållit ”textmässigt hotfullt innehåll” enligt åklagaren.

I de allra flesta fallen har han också skickat med ett pulver i breven som har varit ofarliga.

– Han åkte till Thailand efter nyår och har befunnit sig där fram tills nu. Vi visste att han var på väg hem och kom med ett plan därifrån i morse, säger Henrik Söderman.

Däremot är det oklart vad mannen har gjort i Thailand under sin vistelse.

Mannen som är från Västra Götaland förnekar brott. Åtal ska väckas senast den 24 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.