Så här ser de löstagbara engångsärmarna ut. Stockholms tingsrätt slår nu fast att det är diskriminerande att förbjuda dem inom vården. Foto: Pmagi AB

Tandläkarstudent får rätt att täcka sina armar

Uppdaterad
Publicerad

En dom från Stockholms tingsrätt slår fast att det är diskriminerande att förbjuda löstagbara engångsärmar inom vården. Det betyder att tandläkarstudenten Nema Abdihakim från Stockholm fick rätt efter sin DO-anmälan för tre år sedan.

Inom vården vill man att korta ärmar används av personalen, av hygienskäl, eftersom långa ärmar anses kunna föra smittämnen vidare. Av religiösa skäl begärde tandläkarstudenten Nema Abdihakim från Stockholm för tre år sedan att få använda löstagbara engångsärmar för att täcka sina underarmar, men Karolinska Institutet där hon studerar sade nej av hygienskäl.

Nema Abdihakim gjorde en DO-anmälan och diskrimineringsombudsmannen valde att gå vidare med ärendet.

”Saknar vetenskaplig grund”

– Här hade vi en statlig myndighet som ställer krav som vi menar saknar vetenskaplig grund, och det begränsar de här beslöjade muslimska kvinnorna från möjligheten att utbilda sig och arbeta inom vården, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet.

Efter en lång process har nu Stockholms tingsrätt slagit fast att det är diskriminerande att förbjuda användning av engångsärmar.

Vad innebär den här domen?

– Först och främst innebär den att Nema Abdihakim får 5.000 kronor i diskrimineringsersättning, men det stora är att tingsrätten konstaterat att det här förbudet mot engångsärmar inte har den vetenskapliga grund som krävs. Om man tillåter engångshandskar är det ingen reell skillnad mot engångsärmar, och de används redan på kliniker i Storbritannien, säger Martin Mörk.

Viktig dom

Det här är en dom som är viktig för många muslimska kvinnor, menar Nema Abdihakim.

– Tidigare har många muslimska kvinnor avstått från att jobba inom vården för de kände att arbetsklädseln hindrade dem. Domen innebär att man kan tillämpa alternativ och kan jobba och studera som vanligt. Jag tror att de som tidigare valt att avstå från att arbeta inom vården nu kan välja vården i större utsträckning, säger Nema Abdihakim.

Domen kan fortfarande överklagas men om den står fast kan det innebära att engångsärmar kan användas även inom annan vård än tandvård.

– I praktiken skulle det kunna gälla vid alla tillfällen där man använder engångshandskar, så länge det görs på ett hygieniskt vis. I vissa situationer kommer det inte vara möjligt, men som huvudregel, ja, så borde det gälla inom all vård, säger Martin Mörk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.