Minnesplats för Rozh Shamal i hans hem. Foto: Veckans brott

12 års fängelse för mord i Blackeberg

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som stod misstänkt för mordet på en 23-årig man i Blackeberg i somras döms till 12 års fängelse. Ytterligare två personer inblandade i skjutningen döms för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

23-årige Rozh Shamal sköts till döds utanför sitt hem i Blackeberg i slutet av juni förra året. En 20-årig man döms nu till 12 års fängelse för att med pistol ha skjutit ihjäl Rozh Shamal som träffades med sju skott.

En vän till den dömde 20-åringen döms för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling. Vännen har hjälpt 20-åringen att återvända till platsen och hämta det gömda mordvapnet. Tillsammans transporterade de vapnet i en taxi hem till en kvinna i Vällingby. Hon döms för vapenbrott till fängelse i tio månader. Enligt polisens förundersökning tog kvinnan bilder på sig själv, där hon poserade med vapnet, några dagar efter mordet.

”Ren avrättning”

Domaren i målet, rådmannen Lena Klintefall skriver i ett pressmeddelande:

”Det finns flera försvårande omständigheter kring mordet, bl.a. att det har varit fråga om en ren avrättning som har skett mitt i ett bostadsområde när många människor var ute och hade kunnat bli skadade. Gärningsmannen har också fortsatt skjuta trots att den skjutne mannens mamma kommit ut ur bostaden och försökt skydda sin son. Om gärningsmannen hade varit 21 år eller äldre hade straffet därför blivit 18 år, som är det högsta tidsbestämda straffet. Med hänsyn till hans låga ålder och de regler som finns om hur straffet då ska bestämmas har straffet dock bestämts till 12 års fängelse.”

Nekar till brott

Mordvapnet påträffades i en väska i Blackeberg. Förundersökningen innehåller över 800 sidor och närmare 50 vittnen har förhörts. Samtliga misstänkta har nekat till brott. Åklagaren har inte kunnat fastställa något motiv till mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.