Åklagare Henrik Stiernblad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Henrik Stiernblad håller inte med om Svea hovrätts bedömning och vill att fallet tas upp i Högsta domstolen. Hör honom i videon ovan. Foto: SVT, Leif R Jansson/TT

Hovrättens dom i rättegång om grova våldtäkter och koppleri

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern döms av Svea hovrätt till fängelse i tre år och fyra månader för bland annat våldtäkt, koppleri och grov kvinnofridskränkning. Mannen ska under flera år ha brutit ned sin partner och utsatt henne för våldtäkter, enligt domen.

Mannen har tidigare dömts i Norrtälje tingsrätt till tio års fängelse. Hovrätten sätter ned fängelsestraffets längd till tre år och fyra månader och sänker skadeståndet till kvinnan.

Även i hovrätten döms mannen bland annat för flera våldtäkter och koppleri, men rätten friar honom samtidigt från tre fall av grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, sexuellt ofredande, ett fall av koppleri, två fall av misshandel och barnpornografibrott.

Fråga om normaliseringsprocess

Mannen har under flera år systematiskt utsatt sin sambo för synnerligen hänsynslösa våldtäkter, enligt tingsrättsdomen förra året.  Åklagaren menar att målsäganden varit föremål för en sådan långvarig ”normaliseringsprocess” att hon inte kunnat motsätta sig mannens vilja att ha sex.

Mannen har i sin tur ifrågasatt att begreppet kan användas i straffrättsliga sammanhang. Frågan om normaliseringsprocessen har enligt hovrätten varit central i målet.

Hovrätten uppger i domen att ”det är i grunden en rättssäkerhetsfråga att den som deltar i en sexuell handling med en person som har gett uttryck för en vilja att delta normalt kan förlita sig på den uppgiften” och att ”en normaliseringsprocess är inte rättsligt definierad och inte straffbar per se”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.