Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder och chattar från förundersökningen visar hur narkotikan smugglades i lönnfack i bilar från Europa till Sverige. Foto: Polisen

Tio personer döms för narkotikabrott i stort åtal

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer döms för att i olika omfattning ha medverkat till grova narkotikabrott. Bland annat får en av männen 10 år och 10 månaders fängelse. Samtidigt frikänns en ung kvinna som stått åtalad för medhjälp till grov narkotikasmuggling.

Den omfattande utredningen inleddes efter ett tillslag mot ett stort antal adresser i framför allt Söderort i maj 2022.

Elva personer har, i olika omfattning, stått åtalade vid Södertörns tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Avslöjas av chattar

En stor del av bevisningen består av chattar från den krypterade kommunikationstjänsten Sky ECC som lämnats ut av utländsk polis och Europol. Chattarna visar hur de inblandade personerna på ett välplanerat och organiserat sätt vid flera olika tillfällen bilat till kontinenten för att plocka upp och leverera narkotika.

Till exempel en kväll i juli 2020 då två personer tar färjan med bil från Trelleborg till Rostock i Tyskland. Uppdraget är att plocka upp 15 kilo kokain till ett värde av fem miljoner kronor. Framför dem kör en annan man i en så kallad ”frontbil” för att hålla koll på polis- och tullkontroller.

På morgonen anländer bilarna till Berlin, där föraren får adressen till en verkstad där han hämtar upp kokainet och kör tillbaka till Sverige.

Kopplingar till kriminellt gäng

Två av de inblandade männen tillhör Hagsätranätverket. En av dem är högt uppsatt i nätverket och dömdes redan 2021 till 14 års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott. Den andre har tidigare pekats ut av polisen som en transportör av narkotika och vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.