Hjärtstartare kan flygas ut med drönare. Foto: SVT

Drönare kan öka överlevnaden vid hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning vid Karolinska Institutet och Södersjukhuset visar att en specialbyggd drönare som utrustats med hjärtstartare, kan komma fram till platsen för ett hjärtstopp långt före ambulans.

Att snabbt få hjälp är avgörande när personer drabbas av hjärtstopp. Då kan drönare vara en väg att snabbt få fram hjärtstartare. En studie som gjorts i Norrtälje visar att drönarna kom fram till platsen på i genomsnitt fem minuter – 16 minuter snabbare än det tog för ambulansen att nå samma plats.

– Denna studie visar tydligt att obemannade luftfarkoster, så kallade drönare, har stor potential att redan före ambulansens ankomst leverera en hjärtstartare, framför allt i landsbygds- och skärgårdsmiljö, säger Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och ansvarig forskare vid Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Drönare

Tidig hjälp kan rädda många patienter

I områden där det kan ta uppemot 20-30 minuter för en ambulans att komma fram är chansen att överleva ett hjärtstopp liten. Drönare som flyger ut hjärtstartare kan nå patienten redan inom de första minuterna och på det viset vara ett nytt och viktigt komplement till ambulans och räddningstjänst, menar Andreas Claesson.

– Med en tidig strömstöt från en hjärtstartare inom de första 3-5 minuterna efter ett hjärtstopp kan uppemot 70 procent av patienterna överleva händelsen, säger Andreas Claesson.

Fakta om hjärtstopp

• Ca 5.000 hjärtstopp utanför sjukhus rapporteras från ambulanssjukvården årligen.

• Endast 11 procent överlevde till 30 dagar efter händelsen i Sverige 2015.

• Hjärtstopp orsakas ofta av en akut hjärtinfarkt.

• Tiden till behandling i form av hjärt-lungräddning samt defibrillering är avgörande för överlevnaden.

Källa: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet