Bild som visar två sektioner. Den vänstra delen visar en närbild av en fågelvinge som sträcker sig ut, med detaljer av fjädrar synliga i ett mörkt rum. Den högra delen visar en person som håller i en modell av en fågel och står bakom en rund sköld. Modellen visar en konstnärlig tolkning av fågelns design och teknologi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den flaxande roboten blir ett lättarbetat alternativ till de levande djur som ibland studeras i labbets vindtunnel. Foto: Lunds universitet/Linnéa Nystrand

Framtidens flaxande drönare utvecklas i Lund – härmar fåglars beteende

Publicerad

Snart kanske det inte bara är fåglarna som flaxar i skyn. Ny forskning vid Lunds universitet vill göra drönare mer fågellika med målet att bli tystare och effektivare.

– De flesta som tänker på drönare i dag tänker kanske på någonting med propellrar eller de mer flygplansliknande modellerna, säger Christoffer Johansson, biologiforskare vid Lunds universitet.

Samtidigt sker en utveckling av drönare som försöker efterlikna hur fåglar flyger. Med hjälp av kollegor från Schweiz har Christoffer Johansson utvecklat en flaxande robot för att kunna studera hur fåglar flyger mest effektivt.

Flaxande drönare mindre störande

De flesta av dagens tekniska lösningar brukar röra vingarna lika mycket upp som ner. Christoffer Johansson har, med hjälp av roboten, kunnat visa att en mindre vingrörelse uppåt och en större neråt ökar mängden framåtdrivande kraft i förhållande till den kraft som håller djuret uppe i luften.

Det är resultat som kan användas i utvecklingen av framtidens drönare.

– En av fördelarna med flaxande drönare är att de förhoppningsvis kommer att ha mindre störande ljud än dagens alternativ, vilket skulle göra dem mer tolererade av människor, till exempel i en stadsmiljö, säger Christoffer Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.