Den stora ökningen av råttor i städerna har gjort att kommuner ställer ut fler lådor med råttgift i parker och i närheten av hundrastgårdar. Råttgift är den vanligaste orsaken till förgiftning hos hundar och mellan åren 2000 och 2014 så dubblerades antalet hundar som fått i sig råttgift, visar statistik från Agria Djurförsäkringar.
– I stadsmiljöer vet man inte alltid var råttgiftet finns och då är det viktig att hålla glupska hundar under uppsikt och inte utsätta djuret för risker. Men om man misstänker förgiftning är det viktig att kontakta veterinär omgående, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.
Råttgift kan vara dödligt beroende på vilken typ av gift det handlar om. Även mängden gift och hundens storlek har betydelse för hur påverkad hunden blir. Men få hundägare vet vilken typ av råttgift som hunden har fått i sig och av 10.000 förgiftade hundar så är var femte så påverkad av giftet att ägaren uppsöker veterinär.
Hundens symtom vid förgiftning av råttgift
Råttgift ger diffusa symptom och kan vara svåra att upptäcka beroende på hur stor mängd hunden har fått i sig. Blödning som orsakas av råttgift uppkommer vanligtvis 1-3 dagar efter att hunden fått i sig giftet. Symptomen kan vara allt ifrån blåmärken och blödningar i nos, munhåla och blod i avföring, till massiva blödningar i inre organ.
Behandling med K-vitamin
Om man misstänker att en hund har fått i sig råttgift ska man uppsöka veterinär som behandlar den med K-vitamin som förhindrar och stoppar blödningar. Vila är också viktigt för att förhindra nya blödningar.
Om du misstänker att din hund fått i sig råttgift, gör så här:
•Kontakta veterinär för rådgivning om hunden visar tecken på nedsatt hälsotillstånd
•Försök att ta reda på vilken typ av råttgift det handlar om. Här kan du med hjälp av preparatets fyrsiffriga registreringsnummer som finns angivet på förpackningen ta reda på vilken typ av råttgift ditt djur har ätit av
•Försök avgöra om hunden verkligen har ätit av råttgiftet och hur mycket i så fall
•Försök inte få hunden att kräka, det gör ofta mer skada än nytta
Källa: Agria Djurförsäkringar