En av de nyfödda hajungarna Foto: Aquaria

Efter babyboomen: hajungar flyttar hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten föddes 15 hajbebisar av arten brunbandad bambuhaj på Aquaria på Djurgården. Nu ska 13 av dem flytta hemifrån.

Hajmamman Lilla My och hajpappan Vreeswijks romans var unik. Det var nämligen första gången hela kedjan ägde rum på plats, från parning till kläckning.

– Vi är oerhört stolta över att ha lyckats med denna unika födsel, då den kan bidra till artens fortbestånd. Genom nära branschsamarbete placerar vi majoriteten av dem i nya hem medan två av hajbebisarna, Bruno och Bombi, kommer att vara kvar i Aquarias tropiska havsutställning, säger Anna Björn, djurchef på Aquaria.

Bambuhajen är en av få som lägger ägg

De flesta hajarter föder levande ungar, 20 procent av dem lägger dock ägg. Bambuhajen är en av dessa arter.

Är det svårt för hajar att föröka sig i fångenskap?

– Det är knepigare med levandefödande, men med äggläggande är inte lika knepigt. Inte när de väl har lagt sina ägg. Men ungarna ska klara av att ta sig ut ur äggskalen själva, man ska helst inte hjälpa dem ut. På så sätt blir de starkare, berättar Anna Björn.

Dags att lämna Stockholm

– Nu ska de flytta till Universeum och Sjöfartsmuseet i Göteborg. På tisdag morgon går färden, säger Anna Björn.

Skälet att 13 av syskonen måste flytta är inte bara utrymmesbrist. Aquaria vill sprida det genetiska till andra anläggningar för att hjälpa till att skydda beståndet.

– Vi vill dra vårt strå till stacken för att hålla arten vid liv och ha ett säkert bestånd. Det är så häftiga djur att jobba med, de har funnits i fyrahundra miljoner år. Det är spännande att få ta del av deras miljö och hur de lever, säger Anna Björn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.