– Det ska bli transparant och sökbart. Varsamhet med skattebetalarnas pengar, säger Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. Foto: SVT

Efter jävmisstankarna – nu vill S införa etiska regler

Uppdaterad
Publicerad

Efter det som framkommit i samband med revisionen på Nya Karolinska om stora konsultkostnader och jävmisstankar vill Socialdemokraterna införa åtgärder.

Under landstingsstyrelsens möte på tisdagsförmiddagen la Socialdemokraterna fram förslag om etiska regler som ska gälla när landstinget använder konsulter.

Med hjälp av de här reglerna ska insynen i konsultinköp och kostnader bli lättare, förslaget är bland annat att landstingsdirektören varje kvartal ska redovisa sina beslut för landstingsstyrelsen.

Karantän ska förhindra jäv

Reglerna ska även bidra till att förhindra jäv genom att höga tjänstemän och politiker inte ska tillåtas ha personliga kopplingar till leverantör som upphandlats av landstinget. Socialdemokraterna föreslår även en karantänsperiod mellan politiska uppdrag och inblandning i verksamheter som gör affärer med landstinget.

Synpunkter på karantänreglerna

Efter styrelsen möte stod det klart att Alliansen tagit till sig delar av förslaget men att de hade synpunkter på karantänsreglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.