Stabilare bostadsmarknad under 2018 Foto: TT

Efter prisfall på bostäder – nu är det köparens marknad

Uppdaterad
Publicerad

2018 blev ett år då bostadsmarknaden stabiliserade sig efter prisnedgångarna i fjol. Och nästa år tycks bli köparens marknad – i alla fall om man ska tro den summering som Hemnet och Svensk Mäklarstatistik gjort.

Bostadsmarknaden blomstrade i mitten av 2017, med snabba budgivningar och objekt som såldes före visning. Men så bromsade marknaden in. Skärpta amorteringskrav och bankernas mer restriktiva kreditgivning resulterade i prisnedgångar.

– Efter de prisnedgångar vi såg hösten 2017 så har marknaden stabiliserats, framför allt för bostadsrätter. Det ser inte ut att bli några fortsatta nedgångar, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Staffan Tell, talesperson på bostadssajten Hemnet, menar att 2018 års bostadsmarknad har varit trögare än normalt.

– Vi ser att det har varit fler misslyckade affärer, men vi ser också att graden av återpublicering har ökat, det vill säga annonser som legat ute till salu tidigare kommer ut igen.

Foto: SVT

Sedan 2006 har bostadsmarknaden stött på två perioder av djupare prisnedgångar. Enligt Svensk Mäklarstatistik så liknar dagens läge på bostadsmarknaden tidigare års nedgångar.

”Köparnas marknad”

– Om vi jämför med Lehman-kraschen eller Euro-oron så har den här nedgången varit ungefär lika lång, säger Per-Arne Sandegren.

Vad kommer den här nedgången kallas i framtiden?

– Det vi hör ute på marknaden är att det handlar om de restriktiva kreditreglerna och amorteringkrav nummer två.

Han fortsätter:

– Så som marknaden är nu så är det köparens marknad. Men samtidigt är det många som väljer att inte sälja till de här lägre priserna.

Foto: SVT

”Som regel god investering”

Medan priset på villor i andra storstadsområden har ökat de senaste tre åren, har villapriserna i Stockholm i stället minskat.

– Stockholm har klarat sig sämre än Stor-Malmö och Stor-Göteborg. Ett av skälen är att bostäder är så pass högt prissatta att amorteringskravet och den mer restriktiva kreditgivningen får större effekt här. Men man måste komma ihåg att man köper för att bo och inte för spekulation. I den meningen så brukar en bostad som regel vara en god investering över tid, säger Per-Arne Sandegren, på Svensk Mäklarstatistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.