• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Emil Larsson/SVT

Efter rapporteringen om Sanne: Öppnar för lagändring

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av partierna i riksdagen säger sig vara beredda att se över lagstiftningen när det gäller psykiatrisk vård och missbruk. Detta efter granskningen om 29-åriga Sanne som riskerar att dö på gatan – trots att både psykiatrin och socialtjänsten följer lagarna.

Debatten blossade upp direkt efter våra reportage i Uppdrag granskning och SVT Nyheter, som visat vårdkarusellen som anorexisjuka och drogberoende Sanne kastats runt i under flera år. Ett bollande mellan akuta vårdinstanser som till slut också lämnat henne helt skyddslös i hemlöshet på gatan.

– Det är ju naturligtvis helt oacceptabelt att det blir på det här sättet, säger Kristina Nilsson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Vem kan rädda Sanne?

Regeringsuppdrag i somras

Annika Strandhäll, socialminister i övergångsregeringen, vill inte ställa upp på en intervju, men i augusti lade regeringen ett uppdrag om en utredning som ska utreda hur samverkan mellan kommuner och landsting kan förbättras. Men i regeringsbeslutet pekar man på att samverkan ”i praktiken visat sig vara svårt att utföra då det ofta uppstår problem i ansvarsfördelningen”.

– Kan inte Socialstyrelsen leverera förslag som verkligen kan göra det här bättre i verkligheten, så är inte jag främmande för att se om man via lagstiftningen kan göra det, säger Kristina Nilsson (S).

Behövs det en ny psykiatrireform?

– Det är möjligt.

Flera partier positiva till lagändring

SVT Nyheter Stockholm har ställt frågan till alla partier om man anser att det behövs lagändringar för att rädda de människor som skickas runt mellan olika vårdinstanser och däremellan riskerar dö ute, utan vård alls.

Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas talespersoner uttrycker stöd för idén att det lagliga ansvaret för psykiatri och missbruk borde läggas på en instans, och inte som idag delas mellan kommuner och landsting.

Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiets talespersoner i socialutskottet menar att man är beredd att titta på frågan.

– Det finns betydande svagheter med ett delat huvudmannaskap. Samtidigt går det inte att bortse ifrån att dessa patienter ofta behöver åtgärder, stöd och hjälp av såväl missbruksvård, primärvård, psykiatri och socialtjänst, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

”Vi har inte gjort tillräckligt”

Riksdagsman Michael Anefur, från Kristdemokraterna, säger att han efter att ha sett reportagedokumentären om Sanne, har bytt åsikt om vad som bör göras.

– Är det inte dags att sluta med det här, där människor, rent lagligt utan några som helst problem kan slussas från den ene till den andra, som det sades i granskningen? Det blir ett spel med Svarte Petter. Det är svårt att hålla tårarna tillbaka.

Ni har också vetat om att det här stora problemet funnits länge?

– Ja så är det. Och som politiker får man erkänna: Vi har inte gjort tillräckligt.

– Det är inte hållbart att missbruksvården, och den psykiatriska tvångsvården, är uppdelade i egna strikt reglerade områden som förhindrar möjligheten till en samlad vårdprocess, menar Clara Aranda som är SD:s talesperson.

Vänsterpartiets Karin Rågsjö, ledamot i socialutskottet vill framhålla att psykiatrin och missbruksvården behöver resursförstärkning, men också en heltäckande vision om hur vården bör se ut.

– Frågan om beroende och psykisk ohälsa har åkt ner från agendan och har tappat väldigt mycket resurser sedan decennier. Vi har inte heller någon heltäckande idé kring drogberoende med psykisk ohälsa. Det finns inga sådana fantastiska tankar här i riksdagshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet