Att bara topsa sig i halsen räcker inte för att ett korrekt svar om pågående smitta, enligt FHM. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Svalgprov kan missa covidsvar – nu ändrar Stockholm testerna

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie från Folkhälsomyndigheten visar att det inte räcker att testa för covid-smitta genom bara ett svalgprov, som man gör vid egenprovtagning i Region Stockholm. Folk som är sjuka kan ha fått falska svar. Nu ska testerna ändras.

I Region Stockholm testar tusentals personer varje vecka för pågående smitta. De flesta gör så kallad egenprovtagning, att man testar själv antingen hemma eller på en drive-in. Metoden i Stockholm är ett svalgprov, de som testar sig skrapar bara med en pinne längs bak i halsväggen, men det räcker inte, menar Folkhälsomyndigheten.

FHM rekommenderar istället att egenprovtagning ska tas både genom svalgprov, näsprov samt saliv. De avråder från att bara ta näs- eller svalgprov, som Region Stockholm gör. Det är inte lika säkert som en kombination av alla tre, enligt FHM.

Ändring om några veckor

– Förberedelser pågår redan för att övergå till den rekommenderade provtagningsmetoden där man kombinerar svalg/näsa/saliv, skriver Marcus Hagström på Karolinska Universitetssjukhusets pressavdelning till SVT

Redan idag tar flera andra regioner i landet en kombination av testerna, men alltså inte Region Stockholm.

– Införandet beräknas kunna ske inom några veckor, skriver Marcus Hagström.

Tegnell inte orolig

Trots att endast prov från halsen inte är lika tillförlitligt som att göra alla tre testerna enligt FHMs egen studie,  är statsepidemiolog Anders Tegnell inte orolig att redan gjorda tester ska vara felaktiga.

– Vi bedömer att risken vara väldigt liten där. Det kan möjligen vara någon enstaka där man inte hittat nåt men som hade det väldigt lite. Men det är sånt som händer med all provtagning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.