Kolsyrefabriken ligger på Lövholmen – ett av Stockholms äldsta industriområden som ligger mellan Gröndal och Liljeholmen.
– Vi är oroliga för att människor som tar sig in på området kan skadas. Den intensiva värmen från branden har gjort väggar och cisterner instabila, säger Olof Ljungström som är projektutvecklare hos fastighetsägaren Nordr.
Industritomter ska bli bostäder
Flera fastigheter på Lövholmen har – precis som kolsyrefabriken – stått tomma i flera år. Planen är att 17 av 21 av områdets byggnader ska rivas för att ge plats åt en ny stadsdel med upp mot 2 000 bostäder.
Men det råder oenighet om hur stor del av området som bör bevaras – både bland politikerna i Stockholms stadshus och hos en engagerad allmänhet som startat en namninsamling för att stoppa rivningen av flera industrihistoriskt intressanta byggnader.
Grönklassade byggnader
Några fastigheter är grönklassade av Stadsmuseet – bland dem kolsyrefabriken som nu alltså brunnit ner. Grön klassning innebär att bebyggelsen bedöms vara särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.